Da li su kvržice na telu bezopasne?

– Primetio sam sa desne strane na vratu neku kvržicu veličine zrna bibera. Mislio sam da će proći, međutim evo već duže vreme se ne povlači. Da li je opasno i šta mi je činiti? – ovo je tipična situacija u kojoj je došlo do uvećanja limfnih čvorova i koji bi trebalo da se pregledaju.


Ukoliko se nalazite u ovoj situaciji, preporučujemo vam da se obratite lekaru, koji će obaviti pregled i verovatno vam uraditi i ultrazvuk limfnih čvorova, pošto je došlo do njihovog uvećanja. Oni mogu biti uvećani zbog upale ili tumora, a uzrok se najbolje otkriva uz pomoć iskustva i stručnosti sa jedne strane, i dobrim ultrazvučnim aparatom sa druge.

 

Uvećanje limfnih čvorova ne mora da se javi samo na vratu, može da bude i u predelu pazuha, zatim preponske jame, kao i u trbuhu uz aortu. Ukoliko u ovim delovima otkrijete neke kvržice, obavezno se javite lekaru.

 

Ultrazvuk limfnih čvorova vrlo je pouzdan pregled i pri tome nema nikakvo štetno dejstvo na pacijenta. Uz pomoć ovog pregleda, lekar može da prepozna da li su promene na njima maligne ili benigne, što znatno olakšava tok lečenja. Važno je i da se javite na vreme, da ne odlažete pregled, jer čak i da se otkrije da je maligna promena, ako ste došli na vreme, imate mogućnost da u potpunosti budete izlečeni.

 

KADA SE JAVLJA UVEĆANJE LIMFNIH ČVOROVA

 

Uvećanje limfnih čvorova može biti povezano sa različitim bolestima:

1.INFEKTIVNE BOLESTI

 •  Virusne infekcije
 •  Bakterijske infekcije
 •  Gljivične infekcije
 •  Parazitske infekcije
 •  Spirohetoze

 

2. IMUNOLOŠKE (AUTOIMUNE) BOLESTI

 • Reumatoidni artritis
 • Sistemski lupus eritematodus, dermatomiozitis
 • Sarkoidoza
 • Reakcija na neke lekove
 • Angioimunoblastna limfadenopatija

 

3. MALIGNE BOLESTI

 •  HEMATOLOŠKE: Limfomi Hodgin i Non Hodgkin,akutne i hronične leukemije
 •  Metastatsku tumori u limfnim čvorovima

 

4. ENDOKRINOLOŠKE bolesti:

 •  Hipertireoza

 

OPREZ!

 

Raklimfnih čvorova (limfoma) ima nespecifične simptome, koji nekada mogu da budu slični kao kod gripa, poput temperature i malaksalosti. Najčešći simptomi limfoma su: malaksalost, noćno znojenje, blago povišena temperatura, uvećane bezbolne limfne žlezde, najčešće na vratu, pazuhu i preponama, naročito ako traje duže od dve do tri nedelje. Među simptomima mogu da budu i uporni, suvi kašalj, gubitak daha, glavobolje, neobjašnjivi gubitak težine bez držanja dijete, svrab i osip po čitavom telu.

 

Kada se uoči uvećani limfni čvor, prvo treba utvrditi da li ima bola. Veći je alarm za maligne bolesti ukoliko je limfni čvor bezbolan. Ako je praćen simptomima kao što su: gubitak u težini, obilnije noćno znojenje koje zahteva da nekada promenimo pidžamu, temperatura koja se zove povratna pireksija (traje tri dana, zaustavi se pa se nakon nekoliko dana ponovo nastavi), znak je da se radi o ozbiljnijem razlogu uvećanja limfnih čvorova. Nekada i svrab po koži, povećana malaksalost mogu da budu udruženi sa uvećanjem čvorova i da alarmiraju da pacijent mora da se javi lekaru.

 

ZAKLJUČAK

 

Iz svega izloženog može se videti da različita stanja i oboljenja mogu uzrokovati uvećanje limfnih čvorova, iz toga proizilazi da se veliki broj lekera različitih specijalnosti bavi njihovom dijagnostikom.

Limfni čvorovi površno smešteni mogu se videti, opipati i ultrazvučnim pregledom vizualizovati.

Postoje tačni ultrazvučni kriterijumi za izgled limfnog čvora uzrokovanog nekom infekcijom i onih koji su posledica tumorske metastaze.

Limfni čvorovi smešteni u unutrašnjosti (sredogruđe i trbuh) mogu se videti ultrazvukom iznad

određene veličine, a preciznije primenom CT (komjuterizovane tomografije) i/ili magnetnom rezonancom.

 

Autor: redakcija Poliklinike Consilium
Tekstovi su autorski i nije dozvoljeno neovlašćeno objavljivanje tekstova ili njihovih delova van sajta Poliklinike Consilium, izuzev u slučaju navođenja: preuzeto sa sajta www.poliklinikaconsilium.com.

 

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *