Hiperhidroza ili pojačano znojenje

Piše Dr. Marija Marinković

 

Hiperhidroza podrazumeva pojačano i nepredvidivo znojenje kod ljudi. Ovo stanje se javlja kod oko 2-3% stanovništva i često je praćeno nezadovoljstvom pojedinca.

 

znojenjeZnojenje utiče na svakodnevni život, često je praćeno neprijatnim mirisom, izaziva sramežljivost, ostavlja fleke na odeći, uništava romantiku i komplikuje posao, socijalne kontakte i obaveze. Može čak uticati na izbor zanimanja, javna pojavljivanja ili kontakt sa klijentima.

 

Hiperhidroza se najčešće javlja idiopatski, tj. Nepoznatnog je uzroka i tada se radi o primarnoj hiperhidrozi. Postoji i sekundarna hiperhidroza koja je ređa i javlja se kod nekih neuroloških , metaboličkih i drugih sistemskih poremećaja.

 

Pojačano znojenje može biti generalizovano ili znatno češće fokalno, odnosno lokalizovano na dlanovima, tabanima, aksilarnoj regiji (predeo pazuha) ili ingvinalnoj regiji (prepone).

 

 

lecenje botoxomLečenje:

 

  • Antiperspiranti- nedovoljno efikasni
  • Jontoforeza- efikasnija za pojačano znojenje u predelu dlanova i tabana
  • Neki lekovi (antiholinergici)- nije utvrdjena značajna efikasnost
  • Botox- veoma delotvoran za pojačano znojenje u predelu pazušnih jama. (Sprečava oslobađanje supstanci koje aktiviraju znojne žlezde. Dejstvo traje od 6 meseci do godinu dana)
  • Hirurško lečenje

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *