Kolagen indukciona terapija – dermaroler

dermaroler 1Šta je kolagen indukciona terapija?
Terapija kojom se podstiče stvaranje sopstvenog vezivnog tkiva u dubljim slojevima kože-dermisu, uz održavanje protektivne barijere kože – epidermisa. Ovaj efekat se postiže penetracijom mikroigala (sa dermarolera) u kožu koje izazivaju mikrotraume u dubokim slojevima praćenih normalnim zarastanjem tkiva u sklopu kojeg je i formiranje kolagena. Koža postaje glatka, voluminoznija i zategnutija, a pigmentacije vremeno izblede.

 

Kada se koristi ova terapija?


Indikacije: smanjenje proširenih pora, razmekšanje ožiljaka od akni, za tretman ožiljaka, ublažavanje bora, poboljšanje teksutre kože, tretman strija, hiperpigmentacije.

 

Kako se izvodi tretman?


Tretman se izvodi pomoću dermarolera. Dermaroler je instrument u vidu valjka koji na sebi ima integrisno mnoštvo mikroigala. Postoje različite dužine igala (0,2-2mm), a dužina igala se određuje u zavisnosti od svrhe za koju se koriste (od korekcije bora do tretmana ožiljaka i strija).
Opis tretmana: nakon čišćenja lica nanese se lokalna anestezija u vidu gela. Posle 40 minuta uklanja se anestezik, koža se čisti, a dermaroler se pokreće u tačno definisanim smerovima i pravcima. Po završetku tretmana nanose se različiti kokteli (vit C ili hijaluronska kiselina) koji tada i do 40 puta bolje prodiru u kožu.

 

dermaroler 2Kakav je oporavak i nega nakon tretmana?


Kod većine pacijenata se javlja lak do umeren otok, zatezanje kože, crvenilo, osetljivost na dodir, svrab i petehije (modrice u vidu tačkica) u narednih nekoliko sati ali se povlače unutar jednog dana. Kod tretmana sa dužim iglicama crvenilo može trajati i 2-3 dana.
Uveče ne treba skidati preparate koji su naneti nakon tretmana.
Narednog dana oprati lice mlakom vodom.
Izbegavati direktno izlaganje suncu! Svakodnevno je neophodno koristiti preparate za dnevnu negu sa faktorom bar SPF20. Ove preparate korisiti nezavisno od doba godine!
Šminka se može naneti 12-24h nakon tretmana.
Izbegavati vežbanje 12h nakon svakog tretmana.
Uklanjanje dlaka sa lica (nausnice, obrve…) voskom ili laserom ne bi trebalo raditi do 7 dana nakon tretmana.
Hemijski pilinzi ili drugi vidovi ubrzavanja eksfolijacije kože se ne bi smeli koristiti do 14 dana nakon tremana dermarolerom.

 

Koliko često je potrebno ponavaljati tretman?


Minimalan broj tretmana je 3 u razmaku od 3-6 nedelja, mada je često potrebno i mnogo više tretmana što zavisi od tipa kože, dužine iglica na dermaroleru i indikacije za koju se koristi. Detaljne preporuke se dobiju u konsultaciji sa lekarom!

 

Koje su prednosti terapije dermarolerom?


Manje je agresivan od lasera i hemijskih pilinga kojima se postižu dobri rezultati ali se vremenom istanjuje epidermis i dermalne papile koje mogu imati za posledicu suvu i izboranu kožu.
Ovaj tretman podstiče regenerativno zarastanje i oslobađanje faktora rasta uz formiranje kolagena tip III ili zdravog kolagena; za razliku od kolagena tip I koji se stvara u sklopu ožiljavanja pri oštećenom epidermisu.
Terapija dermarolerom je bezbedna i efektivna.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *