Antibebi terapija i planiranje trudnoće

Odgovor:

Hormonske antibebi pilule predstavljaju kombinaciju sintetskih progestina i malih doza estrogena. Oni antigonistički deluju na gonodotropnu funkciju prednjeg režnja hipofize i sprečavaju ovulaciju i u unutrašnjim polnim organima žene stvaraju nepovoljnu sredinu za prodiranje spermatozoida i implantaciju oplođene jajne ćelije.

 

Prepisuje se ženama u generativnom dobu kod kojih ne postoje kontraindikacije za primenu ove terapije i koje se operedele za ovu metodu kontracepcije. Kontraindikovane su kod žena sa oboljenjima jetre, sklonosti ka tromboembolijama. Neke studije ih ne preporučuju kod žena koje su u porodici imale karcinom dojki.

 

Štite od neželjene trudnoće ali ne i od infekcije.

 

Prepisuju se i ženama sa hormonalnim poremećajima da bi se regulisao menstruacioni ciklus, kao i kod pacijentkinja sa sindromom policističnih jajnika ili bolnih menstruacija
Danas su doze hormona u kontraceptivnim tabletama male i ne postoji opasnost od sporednih neželjenih dejstava

 

Pre prepisivanja kontraceptivnih tableta potreban je pregled pacijentkinje i odgovarajući laboratorijski pregled.

 

Kontraceptivne tablete mogu da se koriste duže godina i ne izazivaju probleme u vezi sa trudnoćom naprotiv po prekidanju uzimanja kontraceptivnih tableta žene lakše ostaju u drugom stanju.

 

 

Korisnik:

Jana