Kako prepoznati šećernu bolest?

Odgovor:

U dijagnostici dajebetesa značajno je merenje šećera u krvi „našte“, odnosno ujutru, 12 h nakon poslednjeg obroka. Ukoliko je preko 7 mmol/l pri prvom merenju ili u toku bilo kog drugog merenja u toku dana ako je preko 11 mmola/l, (drugo merenje se odnosi na periode nekon uzimanja hrane) sumnja se na dijabetes.

 

Značajno je i merenje šećera u mokraći, koji se u mokraći normalno ne nalazi, ali ako je šećer u krvi preko 11 nalazi se i u mokraći. Ukoliko je to sve nedovoljno za tačnu dijagnozu radi se OGTT, vrednost šećera u drugom satu preko 11 znak je klinički manifestne šećerne bolesti. Dakle, ukoliko je i tada šećer u krvi preko 11 označava šećernu bolest.

 U dijagnostici dajebetesa značajno je merenje šećera u krvi našte,odnosno ujutru 12 h nakon poslednjeg obroka i ukoliko je preko 7 mmol/l sumnja je na dijabetes ili u toku bilo kog merenja u toku dana ako je preko 11 mmola/l, odnosno merenje se odnosi na periode nekon uzimanja hrane. Značajno je i merenje šećera u mokraći, koji se normalno ne nalazi, a ako je šećer u krvi preko 11 nalazi se i u mokraći. Ukoliko je to sve nedovolkjno radi se OGTT i klučna je vrednost drugi sat ukoliko je šećer u krvi preko 11 označava šećernu bolest.

Korisnik:

Zorica