Povećanje usana

Odgovor:

 

Uvećanje usana predstavlja estetsku procedure te se preporučuje onim osobama koje imaju potrebu za njihovom korekcijom. Postoje brojni razlozi za to: tanke usne, asimetrija usana, želja za punijim usnama, osvežavanje kod gubitka volumena i pojave vertikalnih bora na usnama… Usne se uvećavaju ubrizgavanjem dodatnog volumena sto se postiže filerima. Danas je od filera najbezbedniji i najčesće u upotrebi – hijaluronska kiselina, supstanca koja se inače nalazi u ljudskom organizmu, te je organizam ne prepoznaje kao strano telo, a samim tim su reakcije svedene na minimum. Zahvat podrazumeva davanje lokalne anestezije te, tankim iglama ubrizgavanje preparata u usne.

 

Kontraindikacije su postojanje upale, uključujući i aktivni herpes, u blizini mesta davanja injekcije i alergija na preparat. Nezeljeni efekti su retki i mogu se javiti odmah u vidu krvnih podliva i hiperostiljovsti ili se mogu javiti kasnije u vidu asimetrije, granuloma… Da bi se izbegle komplikacije vazno je da procedure radi dermatolog ili plasticni hirurg!

 

Polimetilmetakrilat (PMMA) ili Metakril je sintetnski filer koji se koristi u svrhu popunjavanja usana, bora ili remodelovanja lica (npr.uvećanja jagodica). Za razliku od hijaluronske kiseline koja je resporptivni filer, metakril je supstanca kojom se dugoročno postiže željeni rezultat. Međutim, s obzirom da je reč o sintetskom preparatu, organizam ga doživljava kao strano telo, što kod pojedinih osoba rezultuje stvarajem granulomia(grudvica). Uklanjanje je moguće uraditi ili punkcijom granuloma ili ubrizgavanjem kortikosteroidinih injekcija . Ukoliko se navedenim procedurama ne postigne zadovoljavajući efekat ,pristupa se hirurškoj intervenciji. Najcesce je nemoguće ukloniti sve partikule ovog preparata. Najbolje bi bilo da se javite na pregled lekaru koji vam je ubrizgao metakril.

 

 

Korisnik:

Svetlana