Povišen šećer tokom trudnoće

Ukoliko tokom trudnoće prvi put ustanovite da imate dijabetes, potrebno je da se ODMAH obratite endokrinologu. On najčešće prolazi nakon porođaja. Šećerna bolest jeste komplikacija tokom trudnoće koja zahteva posebnu pažnju i tretman, ali je dobra vest da žena, bez obzira na tip dijabetesa, može da postane majka i da na svet donese zdravu bebu. Da bi to postigla, važno je da se drži određenih uputa, prvenstveno po pitanju ishrane.

 

ljiljana-djilas-stitasta-zlezda

Postoje dva tipa dijabetesa u trudnoći: gestacijski i pregestacijski.

Gestacijski ili trudnički dijabetes nastaje tokom same trudnoće i nestaje šest nedelja nakon porođaja. Javlja se u situaciji kada organizam nije u stanju da stvori dovoljno insulina, koliko je potrebno u trudnoći, ili u slučaju gojaznosti, kada postoji rezistencija ćelijskih receptora na insulin. Pošto nema dovoljno insulina, glukoza (šećer u krvi) ne može da se ukloni iz krvi i raste do visokih vrednosti.

 

Trudnički dijabetes može da se pojavi i u sledećoj trudnoći ili godinama kasnije, nezavisno od drugog stanja. Ova bolest ispoljava se kod majke tek u odmakloj trudnoći, kada je telo bebe već formirano i kada beba ubrzano napreduje. Trudnički dijabetes ne dovodi do urođenih mana ili anomalija, što ponekad može da se desi kod majki koje imaju pravu šećernu bolest (tip 1 ili tip 2) pre trudnoće. Međutim, trudnički dijabetes može da našteti bebi ako nije lečen ili ako je loše kontrolisan, te je lečenje i ovog dijabetesa neophodno. Ponavljanje trudnoće i gestacijskog dijabetesa vodi u klinički manifestan oblik dijabetesa tipa 2.

 

Pregestacijski dijabetes postoji još pre trudnoće, znatno je teži oblik i pripada grupi insulin zavisnih. Bez obzira koji tip je u pitanju, dijabetes je vrlo zahtevna i prilično komplikovana bolest, naročito tokom trudnoće. Može da dovede do ozbiljnih posledica, a ako se nadzire i pravilno kontroliše, može sasvim normalno da se živi sa njom. Ovakve bolesnice moraju proći prekoncepcijsku pripremu, odnosno postizanje idealne metaboličke regulacije dijabetesa PRE ZAČEĆA, KAO I ZA VREME CELE TRUDNOĆE.

 

Rizični faktori

Uzroci gestacijskog dijabetesa su brojni, od kojih je prvenstvena pozitivna porodična anamneza (dijabetes u bližoj porodici), zatim gojaznost pre trudnoće i u toku trudnoće. S druge strane, posteljica luči brojne kontrainsularne hormone, koji ometaju aktivnost postojećeg insulina, a gojaznost doprinosi nastanku rezistencije ćelijskih receptora na insulin. U pojačanom riziku su i trudnice: starije od 40 godina; koje su rodile dete teže od četiri kilograma; sa višestrukim spontanim pobačajima; sa prevremenim porođajima; kod kojih je na porođaju bio mrtvorođeni plod i koje nose višestruku trudnoću.

 

Prevencija

Osnovna prevencija gestacijskog dijabetesa jeste takođe prekoncepcijska priprema, koja podrazumeva insistiranje da buduća gojazna trudnica redukuje svoju težinu za 10 odsto pre začeća, kao i strogo pridržavanje režima ishrane tokom cele trudnoće.

 

Ishrana za trudnice sa dijabetesom

Izbaciti iz ishrane

Postoje namirnice koje doprinose skokovima šećera u krvi i njih je potrebno u potpunosti izbaciti iz ishrane. U pitanju su: šećer, slatkiši, med, džem, pekmez, gazirani i drugi voćni sokovi, slatki sosevi, integralni keks, zatim beli hleb i razne vrste testenina kao što su špagete i makaroni, krompir i druge namirnice koje sadrže skrob, koji izaziva nagli skok šećera u krvi.

 

Nove i zdrave navike

Ključna tačka u životu sa dijabetesom, a naročito tokom trudnoće, jesu zdrave navike, prvenstveno u ishrani. Postoje opšte smernice, kojih je dobro da se držite, a vama će vaš lekar svakako dati vaš lični dnevni plan ishrane.

Možda će vam isprva biti teško da menjate navike. Nema veze, budite uporne i znajte da su nove navike put do vašeg i bebinog zdravstvenog blagostanja.

  •     Prva navika koju treba da uvedete je da jedete pomalo i često, bez obzira da li ste gladni ili ne, dakle na svaka 3-4 sata. Ovakav ritam ishrane omogućiće insulinu da deluje postepeno, bez naglih skokova.  Učestali obroci će smanjiti i pojavu napada gladi, koji su neprijatelji zdravlja, a naročito obolelim od dijabetesa.
  •    Popijte minimum 8 čaša vode u toku dana.
  •    Ukoliko patite od jutarnje mučnine, pre nego što ustanete iz kreveta, pojedite 1-2 suva keksića, musli, parče dvopeka ili kiflu. Takođe je dobro da birate namirnice koje imaju visok sadržaj biljnih vlakana: integralni hleb, žitne pahuljice, integralni pirinač, sveže voće i povrće.
  •    Hranu pripremajte što kraćom termičkom obradom, kako bi se što više sačuvali vitamini. Neka to budu namirnice sa niskim sadržajem masti i šećera: povrće, laganije vrste mesa (piletina, teletina, govedina), jaja, riba, obrano mleko i proizvodi od obranog mleka.
  •   Najbolje je da sve kuvate u vodi i da izbegavate prženu hranu, naročito pohovana jela, jer su masna. Izbegavajte dodavanje masnoća i jakih začina, ne izbacujte ih u potpunosti, već ih dodajite po malo.
  •   Pažljivo čitajte etikete. Namirnice na kojima piše šećer, odn. glukoza ne kupujte.
  •   Kad god ste u mogućnosti, jedite sveže namirnice, umesto zamrznute i konzervirane hrane.
  •    Sveže voće i povrće obavezno dobro operite.

 

I za kraj napominjemo vam da je vrlo važno da se pridržavate i plana lečenja, tako da izbalansiranom ishranom i pravilnim lečenjem iznesete zdravu trudnoću i sa radošću dočekate vašu zdravu bebu.

Za sva pitanja vezana za dijabetes na raspolaganju vam je prof. dr Ljiljana Đilas, kao i stručni tim ginekologa i akušera.

 

Autor: redakcija Poliklinike Consilium

Tekstovi su autorski i nije dozvoljeno neovlašćeno objavljivanje tekstova ili njihovih delova van sajta Poliklinike Consilium, izuzev u slučaju navođenja: preuzeto sa sajta www.poliklinikaconsilium.com.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *