Promene na grliću materice i terapije

2019-03-05T20:56:31+02:00

ziramovPiše: Prim. dr Jevrosima  Zimarmov

Grlić materice je donji valjkasti deo materice koji se nalazi u dnu vagine i dostupan je vizuelnom pregledu. On je obložen pločasto-slojevitim epitelom kao i zidovi vagine, a u unutrašnjosti grlića materice se nalazi jednoslojni cilindrični epitel. Granica ta dva epirela se nalazi na ulazu u cervikalni kanal. Kod nekih žena ta granica može da se vidi i spolja i do 3cm od ulaza u cervikalni kanal koja se po boji razlikuje od pločastoslojevitog epitela, svetloružičaste je boje i izgleda kao „ranica“.

Neposredno posle rođenja, spolja, na grliću materice se može videti cilindrični epitel koji se kasnije uvlači u cervikalni kanal. Cilindrični epitel se viđa i posle porođaja. Znači da kod nekih žena možemo videti cilindrični epitel (odnosno „ranicu“) i kongenitalno.

Cilindrični, jednoslojni epitel je podložan promenama na dejstvo raznih agenasa iz vaginalne sredine sem upale može da se razviju i promene na epitelu koje klasifikujemo kao razne oblike atipije do pojave i samog karcinoma grlića materice. Granica između višeslojnog pločastoslojevitog epitela SCJ je mesto gde se najčešće pojavljuju promene u smislu razni stepena atipije.
Grlić materice je posle dojke mesto gde se u našoj populaciji najčešće pojavljuje karcinom. On je dostupan vizuelnom pregledu i redovnim pregledima jednom godišnje ne bi trebalo ni kod jedne žene da se dijagnostikuje invazivni karcinom grlića materice.

U dijagnostici promena na grliću materice služimo se: kliničkim pregledom, uzimanje brisa na PA ( Papanikalu bris) i kolposkopijom (pregled sluzokože mikroskopom).
PA bris je gledanje pod mikroskopom promena na epitelu koji se ljušti i klasifikuje se u 5 grupa I i II je normalan PA bris, III grupa može biti IIIA i IIIB. IIIA se obično viđa kod težih infekcija, a IIIB je sumnjiva na teži stepen atipije epitela. IV i V grupa se viđa kod karcinoma grlića materice.
Najčešća oboljenja grlića su razni oblici upla grlića materice (cervicitis) i pojava menjenog epitela (ranica) ili Erythroplakia grlića materice.
Svaku promenu na grliću materice je potrebno lečiti da ne bi došlo do neželjene progresije oboljenja koje na kraju može da se pretvori i u karcinom grlića materice

TERAPIJA

Posle odgovarajućih dijagnostičkih metoda primenjuje se i odgovarajuća terapija, koja može biti primena raznih antibiotika prema antibiogramu, antimikotika virostatika zavisno od prisustva datog uzročnika.
Ovim prikazom hteli bismo da naglasimo potrebu saniranja promena na grliću koje bi mogle da dovedu do pojave karcinoma grlića materica. Takve promene se leče kriterapijom radikalnom elektrokoagulacijom, hladnom koagulacijom ili laser vaporizacijom.
Svim tim metodama se postiže destrukcija izmenjenog epitela i naknadno reeptelizacija.

TERAPIJA RADIOTALASNIM NOŽEM

Otklanja fibrome, bradavice, keratoze, ciste, papilome, mladeže i sličnoU Poliklinici CONSILIUM od 2015. godine promene na grliću materice lečimo Raditalasnim nožem. Njime se postiže vaporizacija epitela putem radiofrekventne električne struje.
Kada se postavi indikacija za ovakvu intervenciju potrebno je uzeti odgovarajuće briseve (VS, bris na CL trachomatis, bris na kulturu i antibiogram, bris na mycoplasmu i ureaplasmu) koji moraju da budu negativni i onda se pristupa lečenju.
Lečenje se radi u jednoj seansi neposredno posle prestanka menstruacionog krvarenja. Svaka pacijentkinja je posebna i mora se kolposkopski odrediti raširenost promene i eventaulna dubina u epitelu. Od toga zavisi da li ćemo intervenciju obaviti bez anestezije ili je potrebna lokalna anestezija. Pre nego se počne intervencija mora se uraditi ispiranje vagine ponovo kolpskopski odrediti promena i onda se pristpa lečenju. Sonda sa kojom se radi vaporizacija završava se kuglicom promera do 3mm pa se saniranje može uraditi samo na izmenjenom epitelu i ne uticati uopšte na okolni epitel, koji je kolposkopski normalan. 

NAŠA ISKUSTVA

Do sada smo uradili lečenje kod tridesetak pacijentkinja i nije bilo nikakvih neželjenih pojava.

Prikazujemo poslednji slučaj.
Pacijentkinja K. LJ. rođena 1979. godine. U anamnezi ima 2 porođaja, nije imala pobačaje, PA bris je bio II, ostali brisevi negativni.
Kolposkopski nalaz pre terapije: SCJ na 1,5 cm od ulaska u cervikalni kanal, bez znakova atipije, cilindrični epitel kružno oko ulaza u cervikalni kanal pirine do 1,5 cm ostalo pločastoslojeviti epitel jod pozitivan: Ovaj kolpskopski nalaz znači da postoji ? ranica ? klinički to zovemo Erythroplakia PVU koja je širine 1, 5 cm, verovatno je posledica povreda grlića materice u toku porođaja.
28.o5.2o16. urađena je vaporizacija Radiotalasnim nožem RWS 12o. Ordinirane dve kutije AVE intima plus vaginalnih tableta koje je stavljala vaginalno svaku drugo veče.
3o.o7.2o16 javila se na kontrolni pregled. Nije imala nikakvih tegoba sem nešto pojačane beličaste sekrecije koja se vremenom sasvim smanjila. Kontrolni kolposkopski nalaz : SCJ na ulazu u cervikalni kanal. Ceo grlić obložen pločastoslojevitim epitelom jod pozitivani m (znači normalnim)
Sa navedenom intervencijom Radiotalasnim nožem promena je u celosti sanirana i pacijentkinji je preporučena kontrola za godinu dana.

Autor: redakcija Poliklinike Consilium
Tekstovi su autorski i nije dozvoljeno neovlašćeno objavljivanje tekstova ili njihovih delova van sajta Poliklinike Consilium, izuzev u slučaju navođenja: preuzeto sa sajta www.poliklinikaconsilium.com.

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]