Putna apoteka za putovanje bez briga

Putna, odnosno priručna apoteka je obavezan deo prtljaga. U ovom tekstu bavimo se lekovima koji bi vam mogli zatrebati na putovanju.

 

Mnogima je letovanje najlepši deo godine koji željno očekuju. Stoga, ne čudi veliko razočaranje usled nepredviđenih zdravstvenih problema koji se dogode baš u to vreme, u stranoj državi i na drugom govornom području. Iako je preporuka da na put ne idete bez putnog zdravstvenog osiguranja, nije na odmet kompletirati putnu apoteku, koja je u takvim situacijama od ogromne pomoći.

 

Ako imate hroničnu bolest, konsulutujte se sa vašim lekarom pre polaska. Ukoliko već imate redovnu terapiju iz bilo kojeg razloga, koju vam je lakar prepisao, nastavite sa korišćenjem iste. Ako ste isplanirali odmor u dalekim, egzotičnim destinacijama, raspitajte se o eventualnim vakcinama protiv tropskih bolesti.

 

Razmislite o području na koje putujete. Informišite se gde je najbliža apoteka i ambulanta. Raspitajte se o biljnom, životinjskom svetu i insektima koji naseljavaju uži deo teritorije na koje putujete. Sve vreme koristite flaširanu vodu. Ove informacije vam mogu biti veoma korisne u iznenadnim i neželjenim situacijama.

Bilo da putujete sami, u društvu odraslih, ili sa decom, putna apoteka treba da sadrži sledeće:

– Lekovi protiv bolova, za snižavanje temperature i toplomer (npr. Brufen, Aspirin, Febricet)
– Lekovi protiv putnog povraćanja (npr. Dimigal)
– Probiotik i Enterofuril
– Lekovi/prašak sa elektrolitima (u slučajevima dehidratacije, povraćanja i dijareje)
– Prva pomoć (gaze, jod, hidrogen 3%, antibiotska krema)
– Kreme sa zaštitnim faktorom, kreme za eventualne opekotine od Sunca
– Lekovi protiv alergija (antihistaminici) – tablete, sirupi i kreme (npr. Sinopen krema)
– Kapi za oči
– Sprej za nos
– Lekovi za prve simptome prehlade i gripa
– Septolete za bol u grlu

 

Mučnina i povraćanje tokom puta

 

Mučnina i povraćanje, prouzrokovani dugim i iscrpljujućim putem ne muče samo decu, već i odrasle. Obavezno kupite neke od lekova protiv putne mučnine u apoteci. Lek protiv mučnine ima i blago sedativno delovanje, umanjuje strah od letenja ili plovidbe. Lek uzeti pola sata do sat pre puta. Sve i da vam tokom puta ne zatrebaju, možda mogu zatrebati tokom vožnje trajektom ili turističkim brodićima. Vodite računa i o tome da pre i tokom putovanja ne uzimate suviše masnu i začinjenu hranu. Obezbedite dovoljno tečnosti, jer nikada ne znate šta vas može zadesiti tokom puta, a voda je neophodna. Česte pauze su preporučljive, posebno ako putuje više ljudi u istom vozilu. Provetravajte vozilo kad god se setite. Kratkotrajne pauze provedite u šetnji i aktiviranju mišića. Celodnevno sedenje u istom položaju je vrlo problematično, posebno za osobe sa proširenim venama i trudnice, kada treba praviti pauzu na svakih 200 km – izaći iz vozila i prošetati.

 

Pribor za prvu pomoć

 

Ovo se pre svega odnosi na različite vrste fizičkih povreda. Kada su u pitanju manji ubodi, posekotine, razderotine, kožu oko rane očistiti alkoholom, a samu ranu iščistiti troprocentnim hidrogenom. Ranu zatim zaviti zavojem. Ako je u pitanju površinska povreda, biće dovoljan i flaster. Na ovaj način su male rane uspešno obrađene, a one veće dobro sanirane do odlaska kod lekara. Za prelome i doboke rane neophodna je stručna lekarska pomoć.
Pribor za prvu pomoć vam može dobro doći i u slučaju uboda morskog ježa. Pincetom izvadite bodlje, ukoliko ih ima u koži. Dezinfikujte ranu i namažite antibiotskom kremom, antihistaminik-krem.

 

Stomačni problemi na moru

 

Stomak je najosetljiviji na promenu, pa se najčešće bolesti na letovanju vezuju baš za stomačne probleme. Razlog ovome su virusi i mikroorganizmi drugačiji od onih na koje smo naviknuti. Da biste predupredili ovakve probleme, pripremite probavni sistem na vreme. Dve nedelje pre puta uzimajte probiotik, a sa istim nastavite i tokom boravka na moru. U slučaju kratkotrajne dijareje redukujte ishranu, pijte dosta vode. Oporavak će ubrzati praškovi sa elektrolitima (Enterofuril). Ako je u pitanju vrlo težak oblik dijareje, javite se lekaru. Dehidratacija organizma izazvana ovim stanjem može imati ozbiljne posledice, posebno kod male dece.

 

Problemi koje izaziva sunce

 

To su pre svega opekotine i sunčanica. Opekotine od sunca bi trebalo po svaku cenu sprečiti i to redovnim korišćenjem krema sa zaštitnim faktorom. Izbegavati najjače sunčevo zračenje (od 11h do 17h). Međutim, za slučaj da do opekotina ipak dođe, osigurajte se hladnim oblozima i kremama za opekotine. Sunčanica može biti vrlo opasna. Ukoliko primetite prve znake (crvenilo lica, porast temperature, mučnina, vrtoglavica, obamrlost delova tela) trebalo bi da se pomerite u hladan prostor i da izdignete glavu. U težim situacijama, neophodna je konsultacija lekara zbog opasnosti od zastoja cirkulacije.

 

Alergije

 

Alergije na letovanju nisu retka pojava. Najčešće su alergije od sunca, uboda insekata i hrane. Važno je da brzo reagujete. Putna apoteka mora da sadrži neki od antihistaminika – lekova protiv alergija. Pored tableta i sirupa za decu, važno je da ponesete i kreme protiv alergija, koje su vrlo delotvorne kod neprijatnih simptoma uboda insekata.
Alergije na hranu tokom letovanja mogu biti vrlo opasne. Ako je u pitanju namirnica koju ste probali prvi put u životu, te ne znate kako bi se ona mogla razvijati, obavezno se i u najkraćem vremenu javite lekaru.
Oči takođe mogu stvoriti brojne probleme. Bilo da je u pitanju alergijski svrab ili problemi zbog peska i slane vode, odgovarajuće kapi mogu rešiti prve simptome. Nije loše poneti antibiotske kapi, kao i one na bazi antihistaminika.
Opekotine od meduze mogu izazvati bolna i neprijatna stanja. Važno je da mesto opekotine ne dodirujete rukama, već da isperete morskom vodom. Potom ranu rashladite i namažite antihistaminskom kremom.

 

Prehlada na letovanju

 

Zbog klimatske promene, ali sve češće i upotrebe rashladnih uređaja, povećani su rizici od prehlada na letovanju. Prvi simtomi ovakvih prehlada su bol u grlu i “curenje” iz nosa. Septolete za grlo i sprej za nos bi trebalo da saniraju prve simtome.
Za slučaj da dođe do težeg stanja praćenog povišenom temperaturom, bilo bi dobro da u priručnoj apoteci imate i lekove protiv povišene temperature, kao i neke od lekova za prve simptome prehlade i gripa.