Da li je svaki mladež opasan

Svi mladeži izgledaju dosta slično, imaju sličan oblik i boje. Sumnju izazivaju svake nove promene koje izgledaju različito od ostalih mladeža, a naročito nakon četrdesete godine. U tim situacijama konsultacija sa dermatologom je neophodna.

Povodom obeležavanja Euromelanoma od 8. do 12. maja 2017. Poliklinika Consilium obezbeđuje 25% popusta na preglede mladeža.


 

Pojava novih mladeža nije opasna, jer se broj mladeža povećava sa uzrastom. Opasnost leži  nemogućnosti razlikovanja melanoma od mladeža, jer izgledaju slično. Razlika je u tome što je melanom zloćudni tumor, nema benignih melanoma. Ukoliko je melanom deblji od 1,5 milimetara, najčešće je smrtonosan. Melanomi mogu brzo da rastu i da se šire na unutrašnje organe. Zbog ovoga je neophodan neodložan tretman, najčešće u vidu hirurške intervencije uklanjanja i prethodno redovnih dermatoloških pregleda.

 

Kako prepoznati melanom?

 

 

 

Melanome nije lako prepoznati na prvi pogled jer često izgledaju slično kao mladeži. Svaka pigmentna promena koja lagano raste, bilo da se širi bočno, da menja boju, da ima nejasnu granicu prema okolini ili da počinje da vlaži – sumnjiva je.

 

 

 

 

 

 

Vrlo je korisno ABCDE pravilo u prepoznavanju potencijalnih melanoma:

  •  Da li je promena asimetrična?
  •  Da li ima nejasne ili izreckane granice?
  •  Da li menja boju?
  •  Da li je prečnik veći od 6mm?
  •  Da li se tokom vremena menja veličina, oblik, boja ili ponašanje?

 

Dermoskopija

 

Najpouzdaniji pregled mladeža jeste dermoskopija. U pitanju je jednostavna, bezbolna i lako izvodljiva metoda, čija dijagnostička pouzdanost ide i do 90 odsto. Ovaj pregled je od presudnog značaja u ranom otkrivanju melanoma, ali i drugih tumora kože. Dermoskopskom analizom izmenjenih mladeža postavlja se sumnja na melanom, a definitivna dijagnoza postiže se histopatološkom analizom hirurški uklonjenih promena.
Preporučujemo preventivne dermoskopske preglede jednom godišnje, a naročito osobama koje su u rizičnim grupama: oni koji imaju više od 50 mladeža, osobe sa atipičnim ili displastičnim mladežima, oni koji u porodici imaju obolele od melanoma i osobe starije od 50 godina sa teškim solarnim oštećenjima kože.

 

Kada je neophodna dermoskopija?

 

Za svaki mladež koji se menja i naglo raste je potrebna dermoskopija. Ona je neophodna i kada mladež promeni svoj oblik – pojava asimetrije, kada ivice mladeža postaju nareckane i nepravilne, kod pojave dve ili više različitih boja na mladežu: svetlo i tamno braon, više nijansi plavog, crveno i crno. Rizični mladeži su i oni koji se izdižu iznad nivoa kože tokom vremena. Bilo koja promena na koži zahteva dermoskopski pregled i eventualno hirurško uklanjanje i histopatološku analizu.

 

Ponekad je neophodno i kontinuirano dermoskopsko praćenje pojedinih mladeža radi upoređivanja i praćenja nakon 3, 6 ili 9 meseci. To omogućuje dermatologu da donese odluku o neophodnosti uklanjanja mladeža sa histopatološkom analizom.

 

Osnovna preporuka je da se svake godine javite svom dermatologu i da vam pregleda sve mladeže dermoskopskim pregledom. Ukoliko dermatolog proceni da je mladež potrebno ukloniti, obavite uklanjanje mladeža što pre.

 

Na raspolaganju vam stoji dr Marija Marinković, a u našoj poliklinici možete pored dermoskopije, uraditi i uklanjanje mladeža.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *