Hijaluronska kiselina – fileri – dodavanje volumena

Šta su fileri?
Fileri su supstance koje se koriste radi dopune volumena kože (popunjavanje bora i udubljenih ožiljaka od akni), ali i za remodelovanje lica (uvećanje jagodica, usana..). Fileri mogu biti resorptivni (privremeni) i neresorptivni (trajni). Mi preporučujemo resorptivne filere zbog bezbednosti i lakše korekcije.
Hijaluronska kiselina je najrasprotranjeniji resorptivni filer. Ova supstanca se prirodno nalazi u koži i ima osobinu da zadržava vodu i tako nadomešta nedostajući volumen. Za svrhu filera je dobijena sintetskim putem.

 

fileri

 

Kada se koriste fileri?
Za popunjavanje bora: nazolabijalnih (onih koje idu od nosa do usana); marionetskih brazdi (od usana ka bradi) – na ovaj nači se podižu i uglovi usana; svih drugih izraženih bora na licu; za uvećanje usana; za popunjavanje udubljenih ožiljaka od akni; za naglašavanje kontura lica.

 

Kako se tretman izvodi?
Tretman se radi u lokalnoj anesteziji. Neposredno po ubrizgavanju preparata masira se deo tkiva u koji je aplikovana supstanca kako bi se ona što bolje rasporedila. Nakon tretmana postoji mogućnost pojave malih modrica koje se mogu pokriti šminkom. Pravi efekat nastaje nakon 2 dana kada se i minimalan otok od intervencije povuče.

 

Koliko dugo traje efekat?
U zavisnosti od gustine hijaluronske kiseline, resporpcija je različita. Gušći preparati koji se koriste za remodelovanje traju i do 18 meseci, a oni manje viskozni u proseku traju 6-9 meseci.

 

cox-hijaluron

 

Kome se ovakav tretman preporucuje i zašto ne drugi tretmani?

Hijaluronska kiselina se preporučuje za korekciju bora (nazolabijalnih, marionetskih brazdi), za uvećanje usana, za remodelovanje lica (uvećanje jagodica), korekciju asimetrija lica i nosa, kao i za korekciju podočnjaka. Njena uloga je da doda volumen u predelu lica gde je potreban. Pored drugih filera na tržištu (metakril, ubrizgavanje sopstvene masti), hijalurnska kiselina je bezbedna (u rukama profesionalca), laka za upotrebu bez donorskog morbiditeta (davajuća regija pri uzimanju sopstvene masti) i ekonomski najpovoljnija.

 

Kako izgleda proces ubrizgavanja i koliko traje?

Hijaluronska kiselina je u formi gela i tankim iglama se ubrizgava u dublje slojeve kože ili iznad kosti. Tretman traje oko 10 -15 minuta u zavisnosti od toga koje se sve zone tretiraju.

 

Da li postignuti rezultati nestaju nakon 6-9 meseci?

Razgradnja hijalurosnke kiseline je postepena, a zavisi ne samo od individualnih karateristika pacijenta nego i od gustine kiseline koja se koristi. Gušće formulacije traju i do 12 meseci ali se koriste za tačno određene indikacije (korekciju dubokih bora).

 

Da li je process ubrizgavanja bolan?

Bol prilikom ubrizgavanja hijaluronske kiseline je različtog intenziteta što zavisi od osobe do osobe. Neki je doživljvaju kao laku neprijatnost. Kod osoba osetljivih na bol može se prethodno naneti lokalni anestetik u vidu kreme. Usne su najosetljivija zona te se prilikom ubrizgavanja hijalurona u usne gotovo uvek koristi anestezija.

 

Kontraindikacije?

S obzirom da se hijaluronska kiselina prirodno nalazi u našem organizmu, njeno davanje spade u bezbedne. Jedina kontraindikacija bi bila alergija na hijaluronsku kiselinu.

 

lohan-hijaluron

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *