Apel: Pregled dojki raditi samo kod obučenih radiologa

/, CZD članci/Apel: Pregled dojki raditi samo kod obučenih radiologa

Apel: Pregled dojki raditi samo kod obučenih radiologa

2024-03-20T13:57:18+01:00

Centar za lečenje dojki Poliklinike Consilium:
Dr Dragana Đilas, radiolog/onkolog, predsednik Senološkog udruženja Srbije

Statistika biopsija dojki urađenih tokom 2023. u Poliklinici Consilium pokazuje da je patohistološkim pregledom potvrđen karcinom dojke u 60% slučajeva. Čak 8% od tih slučajeva su bile žene starosti 30-40 godina, 3 od njih su bile dojilje, jedna trudnica i devojka mlađa od 25 godina.

Dr Dragana Đilas

Ovu priliku koristim da apelujem svim ženama, ali i kolegama, da promene u dojkama kod mladih žena koje se napipaju ne podrazumevaju kao dobroćudne ili posledicu laktacije i trudnoće već da obavezno pacijentkinju pošalju obučenom radiologu na ultrazvučni pregled.


Baš kod ovih pacijentkinja vreme je često izgubljeno zbog zanemarivanja ili pogrešnog dijagnostikovanja od strane lekara koji se ne bave bolestima dojke. Kada se takve pacijentkinje obrate u kasnijoj fazi bolesti prognoza je lošija, pa im je često i život ugrožen. Otkrivanje karcinoma dojke u ranoj fazi povećava šansu za izlečenje. 


Karcinom dojke je najčešći od 50-70. godine života, ali statistike pokazuju da je sve češći i kod mlađih žena.

Naš zadatak je da utičemo na svest svih devojaka i žena o važnosti adekvatnog pregleda, znajući da to nije bolest koja se “dešava nekom drugom”. Ona se javlja kod svake 8. žene u Srbiji.

Preporuka je da se žene već posle 30.godine povremeno pregledaju, tj da se ultrazvuk radi svake druge godine. Posle 40.godine se preporučuje mamografski pregled.

Ovaj apel nikako ne znači da sve trudnice i žene koje doje treba da idu na rutinske preglede dojki, ali svakako treba da se jave na ultrazvuk ukoliko napipaju promene koje ih brinu.