Da li operacija krajnika negativno utiče na imuni sistem?

/, ORL članci/Da li operacija krajnika negativno utiče na imuni sistem?

Da li operacija krajnika negativno utiče na imuni sistem?

2023-01-18T13:44:47+01:00

Tonzile ili krajnici su u osnovi limfne žlezde koje su na površini (u ovom slučaju u ustima), gde ih možemo videti. Većina limfnih žlezda su locirane ispod kože, gde ih samo možemo napipati, ali ne i direktno videti. Kao takve, tonzile ili krajnici su deo imunog sistema koji nam pomaže da se odbranimo od infekcije. U stvari, za krajnike možemo reći da proizvode antitela.

Ovo nas upućuje na razmišljanje, šta se dešava i koji su negativni efekti kod operacija krajnika kod odraslih i dece, tj. kada uradimo tonzilektomiju? Ako uopšte postoje negativni efekti, koji su i koliko je ozbiljna operacija krajnika kod odraslih i dece? Koji deo imunog sistema nam može biti ugrožen?

Pre 40 godina su rađene različite studije i različita istraživanja na ovu temu u pokušaju da se dođe do odgovora. Ispitano je na hiljade pacijenata i na kraju je donet zaključak da operacija krajnika kod odraslih i dece (tonzilektomija), uopšte ne prave problem imunom sistemu, niti ga oštećuju.
Studije su sprovedene tako da su rađeni najrazličitiji imunološki testovi i ispitivanje imunog sistema pre i posle operacija krajnika kod odraslih i dece, kao i testovi da li je došlo do nekih drugih promena u telu.

Testovi su uključivali ispitivanja antitela ( IgG, IgA, IgM, IgA ), sistem komplementa i ćelijski imunitet.
U malom broju studija (u 4 ispitivanja od 35), došlo se do zaključka da je telo nakon operacije počelo da proizvodi manje antitela, nego pre operacije krajnika. Međutim, najčešći razlog zašto se operacija krajnika kod odraslih i dece izvodi jeste taj što ljudi imaju česte upale krajnika, često su bolesni, ne mogu da piju hladna pića, gazirana pića, jedu sladoled itd. Na kraju, kada se krajnici uklone, telo više u sebi nema izvor infekcije koji su činili sami krajnici, i to je objašnjenje zašto su neki autori dobili smanjenu proizvodnju antitela nakon tonzilektomije.

Zato ako sebi ili drugima često kažete: ne mogu da pijem gazirana pića, ne smem ništa hladno da popijem, stalno osećam peckanje u grlu, nakuplja mi se „nešto“ belo u krajnicima, to što se nakuplja u krajnicima ima neprijatan miris, posetitie otorinolaringologa i posavetujte se u vezi stanja vaših krajnika.

Poliklinika Consilium je mesto, gde možete obaviti ovaj pregled i rešiti sve nedoumice u vezi sa ovim problemom uz pomoć otorinolaringologa. Dr Nemanja Pejaković, ORL specijalista, lekar sa iskustvom u ovoj oblasti, uspešno dijagnostikuje probleme sa krajnicima.