Deformiteti materice

/, Ginekologija/Deformiteti materice

Deformiteti materice

2022-09-12T16:24:14+02:00

Nemaju sve žene pravilno razvijenu matericu. Ponekad do kraja života ni ne saznaju da je ovaj deo reproduktivnih organa odstupao u odnosu na normalu. Ovakve pojave su relativno česte u ginekološkoj praksi. Ponekad umeju da unesu dosta komplikacija tokom trudnoće i porođaja, a mogu i da ne remete sasvim prirodan tok trudnoće i porođaja. Uz pravovremenu i adekvatnu dijagnostikuju u znatnoj meri mogu da se preduprede komplikacije.

deformitet-materice
Odstupanja u razvoju materice se nazivaju anomalije ili deformiteti materice, a u medicinskom smislu to su uglavnom rešive stvari. Materica se razvija još dok smo u utrobi, pre nego što dođemo na svet, te i tada nastaju odstupanja u razvoju materice. Zato se za njih kaže da su urođeni deformiteti materice.
Mogu da ostanu neotkriveni do kraja života, s obzirom da nemaju simptome. Poremećaj menstrualnog ciklusa, česti pobačaji i sterilitet su neke od njihovih posledica. Simptomi u pojedinim slučajevima mogu da se jave u vidu bolnih menstruacija, bolnih intimnih odnosa i bolova u donjem delu stomaka.

Postoji šest tipova deformiteta: dupla materica sa dva odvojena tela; jednoroga materica; nedovoljna razvijenost vagine, jajovoda, grlića i tela materice; materica pregrađena septumom; materica u obliku srca sa udubljenim fundusom; dvoroga materica sa dva spojena tela.

Najčešće komplikacije deformiteta materice

  • Pre trudnoće – bolni intimni odnosi i sterilitet
  • U toku trudnoće – može nastati blizanačka trudnoća u svakom rogu (ponekad čak dva začeća se dese u različito vreme), pobačaj i nepovoljni položaji ploda
  • U toku porođaja – preveremni porođaj, slabi primarni porođajni trudovi, nepravilno treće porođajno doba (faza izlaska posteljice).

Kako se otkrivaju?

Deformiteti materice ponekad se mogu utvrditi ultrazvučnim pregledom, naročito 3D ultrazvukom ili tokom porođaja, prilikom carskog reza. Često su potrebne dodatne metode poput magnetne rezonance, HSG-a, histeroskopije i laparoskopije. Nije redak slučaj da se otkriju tokom ispitivanja steriliteta.

TIPOVI ANOMALIJA MATERICE

Milerova ageneza ili hipoplazija
Ovu anomaliju imaju žene sa nedostatak ili nedovoljno razvijenom vaginom, grlićem i telom materice i jajovodima. Česta posledica je sterilitet, a može da bude i potpuni izostanak menstruacije ili poremećaji njenog ritma. Ipak postoji mogućnost začeća ukoliko je nerazvijenost manjeg stepena i ako je očuvana funkcija jajnika. Česti su slučajevi vanmaterične trudnoće i spontanih pobačaja, naročito u prvoj polovini trudnoće. Ove žene uglavnom imaju i vode normalan bračni život.

Uterus unicornus – jednoroga materica.
Potpuno je sposobna za obavljanje svoje funkcije, te se trudnoća i porođaj odvijaju potpuno normalno.

Uterus didelphus – dupla materica sa 2 odvojena tela.
Mogu da se jave čak i dve materice, dve vagine i dva grlića materice. Ova anomalija ne mora da stvara nikakve smetnje i otkriva se obično slučajno pri pregledu, tokom lečenja steriliteta ili kod žena koje su imale spontane pobačaje. Dijagnoza se postavlja pomoću ultrazvuka, a ponekad i tokom carskog reza.
Porođaj je obično prevremeni, uz moguće teškoće koje mogu i da upute na hitno završavanje trudnoće. Rešenje postoji: uz pravu dijagnostiku i tretman, žene mogu da začnu, da normalno nose trudnoću i da se porode prirodnim putem. Zato je važna pravovremena dijagnostika u vidu ultrazvuka, magnetne rezonance, histeroskopije ili laparoskopija.

Uterus bicornis – dvoroga materica sa 2 spojena tela.
Ova anomalija može da bude uzrok steriliteta, spontanih pobačaja, prevremenih porođaja i drugih komplikacija u trudnoći. Ali isto tako trudnoća i porođaj mogu proći bez ikakvih smetnji. Zato je važna pravovremena dijagnoza kako bi se preduzele mere protiv eventualnih komplikacija. Lečenje može biti upotrebom hormona-gestagena u trudnoći ili hirurškim putem.

Uterus septus – jedno telo materice pregrađeno septumom.
U ovom slučaju materica spolja izgleda potpuno normalno, a iznutra je pregrađena septumom. Ta pregrada može da remeti i intimne odnose. Otkriva se rendgenskim snimkom ili histeroskopijom, koja se istovremeno koristi i za odstranjivanje pregrade. Kod ove anomalije može da dođe do steriliteta, a u slučaju začeća, pobačaji nisu retki. U toku samog porođaja komplikacije su češće, pošto se obično javljaju i krvarenja. Jedno od rešenja može da bude histeroskopija.

Uterus arcuatus – materica oblika „srca“ sa lako udubljenim fundusom.
Ova anomalija ima minimalno odstupanje od normalnog. Iako je najbliža normalno razvijenoj materici, može da dovede do prevremenog porođaja, poprečnog položaja ploda ili produženog prvog doba porođaja. Kao i u prethodnim slučajevima, najvažnija je pravovremena dijagnostika.

Ukoliko nekada saznate da imate deformitet materice (ili neko od vaših bližnjih), ne paničite, već znajte da je vaša situacija rešiva.
Za dodatna pitanja, preglede i konsultacije, na raspolaganju vam stoji stručni tim lekara ginekologa i akušera u Poliklinici Consilium.

Autor: redakcija Poliklinike Consilium
Tekstovi su autorski i nije dozvoljeno neovlašćeno objavljivanje tekstova ili njihovih delova van sajta Poliklinike Consilium, izuzev u slučaju navođenja: preuzeto sa sajta www.poliklinikaconsilium.com.