Dijagnostika oboljenja dojki

/, Radiologija/Dijagnostika oboljenja dojki

Dijagnostika oboljenja dojki

2022-09-13T09:51:45+02:00

Šta znači „otkriti tumor na vreme“? Znači otkiri karcinom dojke u fazi kada je manji od 1cm, kada se ne može napipati ili kada još nije postao agresivan tj. u fazi kada ne daje metastaze.

Kako je ovo moguće? Postoji nekoliko načina, ali je Svetska Zdravstvena Organizacija zvanično imenovala MAMOGRAFIJU kao jedinu trenutno postojeću metodu koja to može.

Šta je mamografija? Mamografija je rendgensko snimanje dojki u dve ravni, kojim se dobiju snimci dojki na kojima iskusni, trenirani radiolozi mogu uočiti sumnjive promene. Mamografijom se mogu otkriti mali karcinomi koji se ne mogu napipati, ali i tzv. „in situ“ karcinomi od kojih, u većini slučajeva, kasnije mogu nastati karcinomi. Mogućnost mamografije da ukaže na karcinom dojke zavisi od gustine tkiva dojke, vrste tumora i veštine radiologa. Mamogrami će teže otkriti karcinom kod mlađih žena, što je posledica gustog žlezdanog tipa dojki mlađih žena, tako da se kod žena mlađih od 40 godina ova metoda rutinski ne radi.

Kada se radi mamografija? Snimanje se radi od 5. do 15. dana ciklusa (računato od prvog dana menstruacije). Ukoliko žene nemaju redovne menstrualne cikluse ili su u menopauzi, može se raditi bilo kada. Snimanje svake dojke se radi u dve ravni (horizontalnoj i kosoj-vertikalnoj) tako da se dobije u proseku 4 filma svakim snimanjem.

Koliko često se radi mamografija? Iako mamografija koristi tzv. „mekozračno“ rendgensko snimanje sa niskim dozama zračenja, smatra se da je dovoljno raditi snimanje dojki na svake 2 godine nakon 40. godine starosti.

Da li mamografsko snimanje boli i koliko je štetno? Osim u slučajevima izrazito bolnih dojki kod žena, ukoliko obučen rendgen tehničar vrši pregled, mamografija NE BOLI. Snimanje ima malu dozu rendgenskog zračenja, koje se izjednačava sa kosmičkim zračenjem kom smo svakodnevno izloženi, te definitivno nije štetno ukoliko se ne radi češće od jednom godišnje.

Koliko često mamografija promaši karcinom dojke? U oko 10% slučajeva je moguće da se karcinom dojke mamografski ne prikaže. Kao dopunska metoda mamografiji se radi ULTRAZVUK dojki.