Fibroadenom- čvorići u dojkama

/, Radiologija/Fibroadenom- čvorići u dojkama

Fibroadenom- čvorići u dojkama

2019-03-06T10:21:42+01:00

Piše: dr Dragana Đilas
 
 
fibroadenomFibroadenom je dobroćudni tumor dojke koji se najčešće javlja u 2. i 3. deceniji života žene. Oko jedne trećine žena ima 1 ili više fibroadenoma u dojkama. To su jasno ograničeni, čvrsti, okruglasti tumori koji se često mogu opipati. Najčešće se dijagnostikuju putem ultrazvučnog pregleda dojke.
 
Kada se ultrazvučnim pregledom uoči tipičan fibroadenom u dojci savetuje se kontrola za 6 meseci, kako bi se pratile eventualne promene izgleda i dimenzija tumora. Ukoliko tumor ne raste značajno i ima sve tipične ultrazvučne karakteristike za fibroadenom, dalje kontrole se zakazuju na svakih godinu dana.
 
Fibroadenomi se ne transformišu u karcinom dojke, ali u vrlo retkim slučajevima se u delovima fibroadenoma mogu naći i ćelije zloćudnog tumora. Zato je potrebno da se netipični fibroadenomi ili oni koji brzo rastu bioptiraju kako bi se proverila njihova patohistološka struktura. Fibroadenomi često pokazuju manje varijacije u dimenzijama u zavisnosti od faze menstrualnog ciklusa ili u trudnoći.
 
Oni se ne moraju operativno odstranjivati iz dojki. Ipak, u slučaju da je fibroadenom bolan, netipičan, pokazuje brz rast ili stvara izražen strah u pacijenta, može se doneti odluka o operativnom odstrajivanju fibroadenoma iz dojke.
 
 
URADITE SAMOPREGLED DOJKI
Samopregled dojki
 
 
Pet koraka u samopregledu dojki
 

  • Počnite tako što ćete pregledati izgled vaših dojki na ogledalu sa rukama na bokovima.
  • Pregledajte dojke u ogledalu i sa rukama podignutim iznad glave.
  • Nežno pritisnite bradavice kako biste utvrdili da li imate iscedak i kakve je boje (bezbojan, žut, zelen, smeđ ili krvav).
  • Prepipajte kružnim pokretima leve ruke desnu dojku i obrnuto dok ležite na leđima.
  • Prepipajte svoje dojke dok stojite ili sedite, a najlakše je možda dok su dojke vlažne prilikom tuširanja.

 
 
 

Dakle, ukoliko opipate čvor u dojci svakako se javite radiologu na ultrazvučni pregled (eventualno mamografski ukoliko ste stariji od 40 godina) kako bi se postavila dijagnoza i odredile druge dijagnostičke ili terapijske procedure. U slučaju dijagnoze fibroadenoma, nema razloga za strah.
Informišite se o akcijama i popustima Poliklinike Consilium OVDE