Fizička aktivnost i dijabetes

//Fizička aktivnost i dijabetes

Fizička aktivnost i dijabetes

2022-09-13T15:29:53+02:00

Pored navedenog režima ishrane fizička aktivnost je veoma značajna u lečenju šećerne bolesti.

Fizička aktivnost deluje tako da snižava nivo šećera u krvi, smanjuje potrebu za insulinom, povoljno deluje na srce i krvne sudove i doprinosi održavanju i kontroli telesne težine.  Takođe doprinosi jačanju koštano-zglobnog i mišićnog sistema i oslobađanju od svakodnevnog stresa.

Odabir fizičke aktivnosti zavisi od zdravstvenog stanja i fizičke sposobnosti, o čemu se treba dogovoriti sa svojim lekarom. To može biti šetnja, lagano trčanje, vožnja bicikla, plivanje, organizovane vežbe u teretani, ples i td.

Preporuke su da se fizička aktivnost sprovodi u trajanju od 30 minuta bar 5 dana u nedelji.
Ukoliko ste duže vremena bili neaktivni uvodjenje aktivnosti dozirati postepeno od nekoliko minuta dnevno pa do pola sata koje treba dalje odžavati.

Ne treba sebe dovesti u opasnost, zato se preporučuje provera šećera u krvi pre i posle vežbi, ukoliko se ide na dužu fizičku aktivnost imati pored sebe užinu u slučaju hipoglikemija /forsirani mišićni rad snižava nivo šećera u krvi/. Za vreme fizičke aktivnosti nositi udobnu odeću, a posebno obuću da ne bi došlo do modrica ili žuljeva na stopalima.