Ginekološka polipektomija

2019-03-05T20:15:09+01:00

Polipektomija je mala hiruška intervencija, koja podrazumeva odstranjivanje polipa u celosti. Ukoliko se polip nalazi u grliću, odstranjuje se uvrtanjem peteljke, a potom se radi kiretaža kanala grlića.
Ako je polip lokalizovan u šupljini materice, odstranjuje se eksplorativnom kiretažom ili histeroskopijom. Dobijeni matrial se obavezno šalje na PH, odnosno patohistološki pregled.
Intervencija na grliću se može raditi u lokalnoj anesteziji ili bez anestezije, dok se odstranjivanje polipa iz šupljine radi u analgosedaciji ili lokalnoj anesteziji.
Nakon intervencije moguća je pojava oskudnijeg krvarenja i slabijih bolova.

ŠTA SU POLIPI, KAKO IZGLEDAJU I KAKO NASTAJU?

Polipi su dobroćudni tumori nepoznate etiologije. Često se povezuju sa hroničnim upalnim
procesima.

Polipi se dele se na cervikalne i korporalne.

Cervikalni polip je ograničena hiperplazija sluzokože grlića. Reč je najčešće o benignoj izraslini. Javlja se tri puta češće od polipa šupljine materice.
Simptomi koji ukazuju na prisustvo polipa u grliću su:
1. Oskudna krvarenja;
2. Krvav sekret;
3. Pojačan sekret;
4. Za vreme trudnoće može dovesti do slabljenja grlića materice i prevremenog porođaja ili
spontanog pobačaja;
U nekim slučajevima nastaje sekundarna infekcija i ulceracija polipa, što dovodi do pojave bolova i povišene temperature.
Svaki polip draži otvoren kanal grlića, te spoljašnje materično ušće zjapi, a kiseli sadržaj vagine dolazi u dodir sa sluzokožom grlića. Lokalno draženje sluznice dovodi do pojačanog lučenja sluzi, što prouzrokuje ushodne infekcije i nastanak upalnih promena na sluznici materice.
Sekret koji se javlja kod polipa, otporan je na terapiju vaginaletama.

Polip šupljine materice je lokalno ograničena hiperplazija endometrijuma. Uzrok nastanka ovog polipa je nepoznat. Može se sresti u svakom životnom dobu.
Simptomi ovoga polipa su:
1. Abnormalna krvarenja (pre i posle menstralnog krvarenja, intermenstralna krvarenja, produžena krvarenja, krvarenja u postmenopauzi);
2. Pojačan sekret koji može biti sukrvav ili gnojav;
3. Bolovi u donjem delu trbuha, koji podsećaju na porođajne bolove (nastaju usled kontrakcija materice);
4. Bolne menstracije – sreću se kod većih polipa, zbog zatvaranja kanala grlića.

U postmenopauzi od 100 polipa, 50 bude kombinovano sa karcinomom materice.

KAKO SE POSTAVLJA DIJAGNOZA?

Osim uzimanja anamneze, potrebno je uraditi ginekološki pregled, ultrazvučni pregled, PAPA, Vaginalni i Cervikalni bris (koji mogu ukazivati na postojanje infekcije). Konačna dijagnoza se postavlja PH ( patohistološkim pregledom). Izgled polipa je različit. Može biti duguljast ili okrugao. Boja varira od blede do tamno crvene. Površina može biti režnjovita ili glatka. Veličina varira od zrna prosa do zrna pasulja, a nekada može biti i veći.