Kako obnoviti tkivo u intimnoj regiji

//Kako obnoviti tkivo u intimnoj regiji

Kako obnoviti tkivo u intimnoj regiji

2019-04-22T12:25:16+02:00

CO2RE u ginekologiji podrazumeva primenu lasera u cilju obnavljanja i podmlađivanja intimne regije (laserska neinvazivna vaginoplastika, femilift) i ima terapijski, kao i estetski efekat.

Ginekološko područje je veoma osetljivo na promene nivoa estrogena u organizmu žene, i to ne samo u starijoj životnoj dobi. U reproduktivnom periodu, niže vrednosti estrogena se javljaju kod dugotrajne upotrebe oralnih kontraceptiva, posle porođaja ili tokom dojenja.

Simptomi manjka estrogena mogu biti:

  • svrab i nelagodan osećaj u vagini i spoljnim polnim organima,
  • suvoća, slabost i gubitak elastičnosti vaginalne sluzokože, što može biti praćeno bolnim polnim odnosima,
  • gubitak elastičnosti sluzokože vagine praćen slabljenjem mišića poda karlične duplje, što se manifestuje nemogućnošću kontrolisanja mokrenja (stress incontinentio urinae – SUI),
  • učestale vaginalne infekcije.

Osim nedostatka estrogena, uzroci pojave urinarne inkontinencije i seksulane disfunkcije, mogu biti:

  • mehaničko rastezanje zidova vagine tokom porođaja,
  • urođena slabost vezivnog tkiva,
  • starenje

Primenom neinvazivne tehnike CO2-laserom postiže se kontrolisano zagrevanje tkiva, pri čemu se kontrahuju postojeća kolagena vlakna vaginalne mukoze i stimuliše nastanak novog kolagena. Time se obnavlja tonus i elastičnost vaginalnih zidova, naročito u predelu mokraćne cevi i prednjeg vaginalnog zida, čime se smanjuje problem nevoljnog oticanja mokraće i povećava vlažnost i imunološki odgovor vagine.

Tretman je sličan ultrazvučnom pregledu vaginalnom sondom. Sonda pokrivena specifično dizajniranom navlakom za jednokratnu upotrebu uvodi se u vaginu i oslobađa CO2 laserski zrak, koji nežno tretira zidove vagine, pokrivajući celokupnu površinu rotiranjem za 360 stepeni. Postupak traje između 20 i 30 minuta i nema neželjenih efekata. Nakon terapije treba izbegavati veće telesne napore, a apstinencija od intimnih odnosa je tri dana.

Najbolji efekat se postiže posle tri laserska postupka, koja se sprovode u razmacima od 4 do 6 nedelja.

Kod uznapredovalih atroficnih promena i inkontinecije, preporučuje se kombinacija lasera uz aplikaciju matičnih ćelija, što dodatno ubrzava i pojačava procese obnavljanja tkiva. Lasersko preoblikovanje vulvovaginalne regije, sveobuhvatno je rešenje za sve žene koje žele sačuvati funkcionalnost urogenitalnog trakta ili ukloniti već postojeće navedene tegobe. Bilo da se radi o ublažavanju simptoma vaginalne atrofije i seksulane disfunkcije ili terapije nevoljnog oticanja mokraće,
laserska terapija se preporučuje potpomognuta brojnim kliničkim istraživanjima i uspesima u ginekološkoj praksi.