Kako prevazići strah od odlaska kod lekara?

//Kako prevazići strah od odlaska kod lekara?

Kako prevazići strah od odlaska kod lekara?

2016-03-16T11:12:27+01:00

 
poliklinika-consilium-pacijentkinjaUvek kada odlažemo ono što je dobro za nas, kao što su zdravstveni pregledi, gubimo svoj mir. Odložili smo pregled iz straha ili nekog drugog razloga, a onda nas potajno, da često ni ne znamo, savest jede. A nema potrebe. Razvijajmo i nadograđujmo jednu dobru naviku: zdravu brigu o svome telu.
 
Nemojte da plašite sebe mislima o brojnim bolestima, jer vas strah može paralisati. S druge strane, nemojte da budete ni lakomisleni, misleći: “Ništa mi ne fali. Zdrava sam.” Neka vaši odlasci kod lekara budu izraz vaše ljubavi prema sebi. Proverite da li je sve u redu sa vašim zdravljem zato što volite i poštujete telo koje ste dobili. Ono treba još dugo da vam služi. Pa kad je tako, zašto vam onda ne bi služilo u najboljem izdanju, sa maksimalno iskorišćenim potencijalom? Vaš lekar je Vaš prijatelj tela, sa kojim zajedno putujete do važnog cilja – vašeg optimalnog zdravlja.
 
Postoji više razloga zbog kojih odlažemo posete lekaru, a ovo su oni najčešći:
 

Strah od loših vesti

Čest razlog odlaganja posete lekaru je strah od loših vesti. Prirodno je da svaki čovek u nekim momentima oseti blagu nelagodu. Međutim, postoje situacije kada je strah toliko snažan, da osobu parališe da uopšte dođe kod lekara. „Bolje mi je da ne znam, tako sam mirnija.“ Ovo je tipična izjava osobe koja ima ovu vrstu straha. To je uglavnom lažna beznadežnost i lažna bespomoćnost. Umesto da razume da ukoliko se otkrije bolest, TADA IMA SPASA, osoba razmišlja potpuno suprotno: ima spasa, sve dok se bolest ne otkrije.
Znajte da rešenje POSTOJI, ne u izbegavanju lekara, već u PRAVOVREMENOM otkrivanju bolesti. Dakle, najgora moguća opcija koja može da vam se desi – da je neka bolest otkrivena – je u suštini sjajna vest za vas, jer ste došli NA VREME. Umesto opsesivnih misli „Šta ako mi otkriju? Šta ako…šta ako?!“, negujte ovu misao: „Želim da živim dugo i zdravo“. Ako procenite da ipak ne možete da kontrolišete vaš strah, predlažemo vam da se obratite psihijatru, psihologu ili psihoterapeutu koji vam može pomoći u prevazilaženju fobija.
 
Postoje „nevidljive“ bolesti, koje se najčešće samo pregledom mogu utvrditi. Ali je dobra vest da ako idete na redovne preglede (najčešće jednom godišnje), vaš život NIJE U OPASNOSTI. U slučaju da se nešto i otkrije, ne može mnogo da uznapreduje, jer je na vreme otkriveno. Međutim, ako idete retko, jednom u nekoliko godina i ređe, rizikujete da se potencijalne opasnosti razviju. U NAŠEM KALENDARU ZDRAVLJA informišite se koje preglede, koliko često i za koji uzrast je neophodno da obavljamo.
 

Kako da postupamo kada osoba, koja nam je važna, odlaže odlazak kod lekara?

Ukoliko imate osobu koja iz straha od loših vesti odlaže posetu lekaru, možete joj pomoći. Pre svega shvatite da su osobe koje se plaše najčešće jako krhke, nežne i ranjiive. Njima pridika samo produbljuje osećanje krivice, kojeg ni sami ne mogu da se oslobode. Bolji način je da joj pokažete GEST LJUBAVI, toplinu, razumevanje i poštovanje njene uplašenosti. Znajte da iza njene zabrinutosti stoji potreba za podrškom i ohrabrenjem, jer ih nema u sebi. Gledajte da je ljubavlju uverite da od posete lekaru može samo da joj bude bolje. Ohrabrite je da će sve biti u redu. Ponudite joj da zajedno odete, ako će joj značiti.
 

Ne možete da nađete pravog lekara

Jako je važno naći lekara čiji vam se pristup dopada i koji blagotvorno deluje na vas. Vaša saradnja sa njim doprineće da se lakše oslobodite straha i da sigurnim korakom stižete do optimalnog zdravlja.
 

Kako da nađete svog lekara?

U tome vam mogu pomoći vaši prijatelji, članovi porodice i druge osobe kojima verujete i koje vas poznaju. Raspitajte se kod kojih lekara oni idu i zbog čega, kakvi su, kakav konkretno imaju pristup i slično. Ne osećajte se loše zbog toga, nego shvatite i prihvatite svoju osetljivu prirodu, koja traži blag i nežan pristup. Ako vam je to fokus, uz obaveznu stručnost, potražite lekara sa takvim pristupom.
 

Nemate vremena da idete kod lekara

Možda imate gust raspored i ne možete da odvojite vreme dok ste na poslu, niti posle posla, jer nemate prostora. A razmislite o ovome: u ovom trenutku treba da investirate samo malo vremena u toku dana.
To investirano vreme može da vas sačuva od ozbiljnih oboljenja, sa čijim biste komplikacijama i teškoćama možda morali dugo da se nosite.
Naše telo je kao automobil, ako ga redovno servisiramo, redovno vodimo na tehnički pregled da vidimo ima li neki skriveni kvar i redovno sipamo u njega sve što mu je potrebno, ono će da nam služi. Ali ako bilo šta od ovoga zanemarimo, ono će početi da se “kvari” i “izdaće” nas kada se budemo najmanje nadali. Isto se dešava i sa našim organizmom. Pomozite mu da vas služi dugo u zdravlju i blagostanju.
I za kraj, nemojte da vam strah bude prepreka, niti osećaj krivice zbog toga što se plašite. Vi ste samo jedna nežna duša, sa kojom treba postupati pažljivo. Znajte da imate punu podršku od tima lekara u Poliklinici Consilium i slobodno nam kažite za svoj strah. Naši lekari će vam pomoći ne samo da ga odagnate, već da izađete sa lepim i prijatnim iskustvom.
Odlažete li vi posete lekaru?
U kojem od ova tri razloga se prepoznajete?
Biće nam drago da čujemo vaša iskustva i komentare.
 
Autor: redakcija Poliklinike Consilium
Tekstovi su autorski i nije dozvoljeno neovlašćeno objavljivanje tekstova ili njihovih delova van sajta Poliklinike Consilium, izuzev u slučaju navođenja: preuzeto sa sajta www.poliklinikaconsilium.com.