Karcinom grlića materice

//Karcinom grlića materice

Karcinom grlića materice

2022-09-12T16:19:43+02:00

Piše: Prim dr Jevrosima Ziramov- ginekolog

Za rano otkrivanje neophodno je da sve devojke od 19 do 25 godina jednom u dve godine, a starije od 25 godina jednom godišnje urade pravilnu dijagnostiku (kolposkopija i PAPA test), savetuje prim. dr Jevrosima Ziramov.

Koji su faktori rizika za nastanak raka grlića materice?

Genitalne infekcije, hemijska karcinogeneza, imunosupresija, seksualne navike, faktori vezani za muškog partnera, način života… Izloženost organizma duže vremena faktorima rizika dovodi do premalignih i malignih promena na epitelu grlića materice.

U kojim godinama se rak grlića materice najčešće javlja?

Pre 50 godina karcinom grlića materice je retko dijagnostikovan kod žena mlađih od 25 godina. Danas se, nažalost, karcinom pojavljuje kod mlađih žena, a neke od poslednjih studija pokazuju da incidenca CIN III ( CERVIKALNA INTRAEPITELNA NEOPLAZIJA GRAD III/CARCINOMA IN SITU) dostiže vrh od 25-29 godine.

Da li su vidljive promene pre nastanka karcinoma grlića materice?

Karcinom grlića materice može da vidi ginekolog pri pregledu, ako je on u odmakloj fazi. Premaligne promene mogu da se vide samo kolposkopijom (pregled grlića mikroskopski). Upravo zbog toga apelujemo na sve žene da jednom godišnje obave ovaj pregled, jer je pravovremena dijagnostika najbolja prevencija.

Koliko ima tipova HPV i koji su visokorizični za nastanak karcinoma grlića materice?

Ima više od 70 izolovanih tipova HPV.  Visokorizični za nastanak karcinoma grlića materice su tipovi 16 i 18 ali i 45 i 56.

Koji je najvažniji test za otkrivanje promena?

PAPA test je metoda koja se zasniva na citološkom pregledu uzetog brisa sa grlića materice. Promene na epitelnim ćelijama koje se ljušte mogu ukazati na postojanje abnormalnih ćelija, što će onda da zahteva dalje dijagnostičke procedure. Isto tako mogu ukazati i na prisustvo virusne infekcije u epitelu.

Da li postoje i drugi testovi za otkrivanje HPV?

Virusološka dijagnoza se zasniva na nalazu virusa u tkivu pomoću elektronske mikroskopije i virusa i virusnih antigena pomoću imunohemijskih metoda i tehnika DNK hibridizacije.

Kako se ubija HPV virus?

Virusna čestica je veoma osetljiva i brzo se inaktivira u spoljašnjoj sredini. Inaktivira se uobičajenom koncentracijom standardnih dezinfekcionih sredstvima i to u 56 za 30 minuta.

Kako se HPV može preneti?

Virusna infekcija se prenosi kontaktom: seksualnim ili kontaminiranim sredstvima.

Šta su kondilomi, kako nastaju i kako se uklanjaju?

Kondilomi ili genitalne bradavice su egzofitične promene uzrokovane HPV-om. Obično nastaju na toplim, vlažnim sredinama i to obično na spoljnim genitalnimorganima ali se mogu videti i na grliću materice. Prenose se kontaktom, maligno ne alteriraju. Leče se uklanjanjem promene. Postoji više načina: zavisno od lokalizacije i raširenosti promene: odstranjivanje operativnim putem, elektrokauterizacijom, nanošenje koncentrovanog rastvora sirćetne kiseline i sl.


 ALARMANTNI PODACI

Skoro polovina Novosađanski (45 odsto) starijih od 50 godina ne odlazi kod ginekologa po nekoliko godina, dok to isto ne čini 19 odsto sugrađanski mlađih od 50 godina – pokazalo je istraživanje Poliklinike Consilium, koje smo sproveli na uzorku od 500 Novosađanki povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.
Prema rezultatima koje smo dobili i dalje je visok procenat žena koje preko tri godine nisu išle kod ginekologa i njih čini 13 odsto. Istovremeno, svaka 10. žena bolovala je od virusnih infekcija na genitalnim organima, što ih stavlja u povećan rizik od oboljenja karcinoma materice.
Rak grlića materice moguće je pravovremeno otkriti i u potpunosti izlečiti.