Male hirurške intervencije u lokalnoj anesteziji

2019-03-05T22:05:54+01:00

 

dr Marija Marinković, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije

Operativna korekcija kapaka (blefaroplastika) podrazumeva uklanjenje viška kože sa gornjih i zatezanje donjih kapaka u cilju postizanja odmornog, svežeg i mladolikog izgleda lica. Već nakon par dana moguć je povratak svakodnevnim aktivnostima.

Estetske operacije na ušima (otoplastika) obuhvataju korekciju klempavih ušiju, velikih ušiju kao i rascepa resice uzrokovane minđušama. Hirurška intervencija traje sat do dva uz minimalne komplikacije.

Benigne promene na koži (mladeži, keratoze, ciste, ateromi, lipomi) se lako i jednostavno uklanjaju u lokalnoj anesteziji, intervnecija traje oko 15 minuta. Nakon operacije najčešće nema bola, a pacijent se može vratiti dnevnim aktivnostima.

Maligne promene na koži (bazaliomi), ukoliko su manje, se mogu adekvatno ukloniti u lokalnoj anesteziji u skladu sa principima plastične i rekonstruktivne hirurgije.

Sindrom karpalnog tunela je posledica priklještenja središnjeg živca u šaci, a karakterišu ga trnjenje u prstima, noćni bolove u šaci i osećaj slabosti sa ispadanjem predmeta iz šake. Operativno lečenje je metoda izbora za ovaj sindrom, koje u najvećem broju slučajeva oslobađa pacijenta svih tegoba.

Korekcija ožiljaka je moguća i hirurškim putem, a vrši se godinu dana nakon formiranja ožiljka.

Korekcija velikih i malih usmina podrazumeva uklanjenje viška kože sa ovih delova tela koji često izaziva funkcionalne smetnje kod žena. Operacija traje nešto više od sat vremena uz brz postoperativni oporavak.