Otkrivanje i uklanjanje kondiloma

2019-03-05T20:51:30+01:00

Kondilomi su polne ili šiljaste bradavice (izrasline) i predstavljaju benigne tumore površinskih slojeva kože u genitalnoj regiji. Od kondiloma obolevaju i žene i muškarci, a prenose se polnim odnosom – i vaginalnim, i oralnim i analnim.

Uzročnici pojave kondiloma su virusi, odnosno velika grupa virusa poznata kao HPV virusi (humani papiloma virus) kojih ima više od 100 tipova. HPV žene dobijaju direktnim kontaktom kože na kožu, uključujući i kontakt prilikom intimnog odnosa, kao i bilo koje druge vrste kontakta genitalne oblasti (na primer kontakt ruku sa genitalnom regijom). Dodirivanjem daske VC šolje nije moguće inficirati se HPV-om.


Simptomi kondiloma

Dr Ljiljana Lovre Škrivan

Simptomi HPV infekcije mogu izostati dosta dugo, ponekad i godinama, stim što je u većini slučajeva moguće primetiti simptome u naredna tri meseca nakon polnog odnosa sa obolelom osobom. Simptomi kondiloma su uglavnom male roze tačkice ili narasli plikovi ili jedan plik (šiljasti kondilomi), koji izgledaju kao male bradavice. Mogu izgledati i kao crvene, roze i bele fleke na koži u genitalnom predelu i to su tzv. ravni kondilomi, koji su u ravni kože i ispoljavaju se promenom boje tkiva.
Kod žena se kondilomi javljaju kao:
• pojedinačno ili kao grupice izraslina koje daju karfiolast izgled
• mesta gde se najčešće javljaju su spoljne genitalije, ulaz u vaginu, vaginalna sluzokoža, vaginalni deo grlića, anus i međica.
Kod žena se mogu pronaći još i u vidu tačkica i plikova spolja, u predelu vagine, kao i u unutrašnjosti vagine, unutar usmina (malih i velikih usana). Mali plikovi se mogu pojaviti i dublje unutar vagine i na samom grliću materice, zbog čega je PAPA test (Papanikolau test), neophodan za žene svih uzrasta kako bi se izbegle moguće komplikacije, koje mogu nastati ako se bolest ne leči adekvatno.
Ono što je važno napomenuti da je da su HPV virusi osnovni preduslov nastajanja raka grlića materice, te je zbog toga izuzetno važno pravovremeno otkrivanje i lečenje.

HPV testiranje

Najvažnije je da obavljate redovan ginekološki pregled i PAPA test – minimum jedanput godišnje, a po uputu vašeg ginekologa i češće. PAPA testom se skenira vaš grlić materice, čime se proverava ima li promena, tj. abnormalnosti na ćelijama. Rezultat PAPA testa može potvrditi prisustvo HPV virusa, čak iako nema vidljivih bradavica. Dokazivanje HPV infekcije grlića materice upotpunjuje se labaratorijskim testom na HPV infekciju i određuje se tip Humanog papiloma virusa(visoko ili niskoonkogeni tipovi).

Uklanjanje kondiloma

U Poliklinici Consilium u Novom Sadu uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno i uz pomoć različitih metoda, u zavisnosti od procene lekara.
Ukoliko vam je potrebno samo uklanjanje kondiloma, potrebno je da prethodno zakažete konsultacije kod ginekologa, na osnovu kojih će teći dalji tok lečenja kondiloma. Uklanjanje kondiloma radio talasima, elektrokauterizacija (spaljivanje kondiloma, elektrokoagulacija, EKT kondiloma), tečni preparati na bazi podofilina i slično samo su neke od metoda koje primenjujemo u našoj poliklinici.
Stručni tim ginekologa u Consiliumu stoji vam na raspolaganju, tako da i samo otkrivanje različitih ginekoloških obolenja, između ostalih i kondiloma, je lako dostupno u okviru vaših redovnih ginekoloških pregleda kod nas.