Povrede meniskusa kolena

/, Sportska medicina/Povrede meniskusa kolena

Povrede meniskusa kolena

2019-04-03T14:52:47+02:00

Povrede meniskusa su česte sportske povrede i javljaju se indirektnim mehanizmom, usled naglih promena pravca kretanja i prilikom doskoka. Povrede se javljaju izolovano ili u kombinaciji sa povredama ligamenata kolena. Oko 75% pacijenata sa povredom prednjeg ukrštenog ligamenta kolena doživi i prateću povredu meniskusa.

Meniskus je disk u obliku latiničnog slova C ili polumeseca, koji ima funkciju amortizacije pritiska, a učestvuje i u stabilizaciji zgloba kolena. Elastičnost meniskusa se smanjuje kako starimo, pa je i njegova otpornost prema povredama s godinama slabija.

Svako koleno ima dva meniskusa, spoljašnji u unutrašnji. Povrede unutrašnjeg meniskusa povećavaju opterećenje hrskavice u medijalnom aspektu kolena, te povećavaju rizik od nastanka artroze. Povrede spoljašnjeg meniskusa su ozbiljnije, jer je funkcionalni značaj spoljašnjeg meniskusa veći za stabilnost zgloba kolena.

Značajan faktor u prognozi povrede meniskusa jeste lokalizacija povrede. Ukoliko je povreda locirana periferno, tada postoji mogućnost zarastanja, zbog dobre prokrvljenosti. Centralno locirane povrede zahtevaju hirurško lečenje.

SIMPTOMI POVREDE MENISKUSA

Periferna oštećenja meniskusa se ređe javljaju i ona rezultuju bolom i  izlivom krvi u zglob (hemartroza). Periferna oštećenja mogu dovesti do tzv. “Bucket handle” rascepa, kada se kao simptom javlja blokada kolena (nemogućnost ispružanja).

Najčešća centralna oštećenja su radijalni i horizontalni rascepi koji, takođe, izazivaju bol i otok, kao posledicu lokalnog sinovitisa (upala zglobne kapslule).

DIJAGNOZA I TRETMAN

Dijagnoza povreda meniskusa se postavlja kliničkim testovima i MRI pregledom.

Povrede su klasifikovane u 4 težinska stepena, gde se 1. i 2. stepen leče konzervativno (fizikalni tretman), a 3. i 4. stepen zahtevaju hirurško lečenje.

Prognoza nakon hirurškog lečenja je generalno dobra. Nakon parcijalnog odstranjivanja povređenog dela meniskusa, koje se najčešće izvodi,  pacijenti se vraćaju sportskim aktivnostima u roku od 4 do 6 nedelja. Ukoliko se bavite sportom, ono što je najvažnije jeste da idete na redovne sistematske preglede, da održavate fizičku spremu, da slušate savete lekara i trenera i da se nakon povređivanja javite lekaru, kako biste na vreme dobili adekvatan tretman i sprečili razvoj daljih komplikacija.

Na raspolaganju vam stoji specijalista sportske medicine dr Nemanja Mirnić.

Srećan i uspešan vaš sportski put želi vam ceo tim Consiliuma!