Saveti za dobar san

//Saveti za dobar san

Saveti za dobar san

2017-08-18T09:47:57+01:00

Dobar san i kvalitetno spavanje utiču na opšte zdravlje. Nedovoljno kvalitetan san može da ubrza proces starenja i poveća rizik od raznih oboljenja.
 
Mi možemo da doprinisemo osnaživanju našeg organizma i očuvanju našeg zdravlja pravilnom higijenom sna. Kao i bilo koje druge higijenske navike poput pranja zuba i tuširanja, tako i san ima svoju higijenu, koja podrazumeva određene zdrave navike.
 
 
Najvažnije je održavati redovan raspored spavanja i budnosti tokom nedelje i razmotriti koliko sna je dovoljno da se osećate dobro (ni premalo ni previše). Količina sna koja vam je potrebna varira tokom života i zavisi od više faktora: životnog doba, pola, aktivnosti i zdravstvenog stanja.
 
Kada ste bolesni ili pod stresom, osećaćete veću potrebu za snom. Kao opšta smernica i preporuka je sedam do devet sati spavanja svaku noć.
 

PRIPREMITE PROSTOR ZA SPAVANJE

 
Na dobar san utiču uslovi u kojima spavamo, zato je važno da vam prostor maksimalno prilagodite uslovima odmora. To podrazumeva sledeće:

  • Menjajte posteljinu jednom nedeljno kako bi bakterije i prljavštinu udaljili što više od sebe.
  • Redovno provetravajte prostoriju u kojoj spavate, jer je svež vazduh važan za kvalitetan san.
  • Pobrinite se da je temperatura u sobi prijatna.
  • Prebacite postavke telefona na nečujno, isključite sva svetla (ili ih zagasite), ugasite sve blistave ekrane.
  • Buka može da bude ometajući faktor kvalitetnog sna. Ako osetite da vam smeta spoljna buka, možete da nabavite uređaj koji proizvodi umirujuće zvuke ili ventilator (u zavisnosti od sezone) koji će takođe poslužiti svrsi.

 

SVAKODNEVNE NAVIKE KOJE DOPRINOSE KVALITETNOM SNU

 
U toku vašeg svakodnevnog funkcionisanja, određene navike mogu blagotvorno da utiču na kvalitet vašeg sna isto kao što loše navike mogu da ga remete. Ovo su naše preporuke:
Izbegavajte dremanje tokom dana. To može poremetiti normalan obrazac spavanja i budnosti.
Fizička aktivnosti pozitivno utiče na dobar san. Vežbe treba izvoditi u jutarnjim ili popodnevnim satima, a leti u klimatizovanom prostoru ili napolju u periodu kada sunce nije jako, najčešće rano ujutru.
Pobrinite se za prikladnu izloženost prirodnom svetlu. Izlaganje dnevnom svetlu pomaže u održavanju zdravog ciklusa spavanja i budnosti.
 

DOBRE NAVIKE PRED SAN

 
Izbegavajte emocionalno uznemirujuće razgovore i aktivnosti pre odlaska na spavanje. Ne nosite svoje probleme u krevet.
Hrana neposredno pre spavanja može uništiti vaš san. Izbegavajte bogate obroke pre odlaska u krevet.
Izbegavajte stimulanse poput kofeina pre spavanja, alkohola, nikotina.
Tuširanje pre spavanja doprinosi opuštanju vašeg uma i tela. Ako ne stignete da se istuširate, možete potopiti noge u toplu vodu za sličan učinak.
 
Autor: redakcija Poliklinike Consilium
Tekstovi su autorski i nije dozvoljeno neovlašćeno objavljivanje tekstova ili njihovih delova van sajta Poliklinike Consilium, izuzev u slučaju navođenja: preuzeto sa sajta www.poliklinikaconsilium.com.