Šta je vaginalni sekret i na šta ukazuju grupe

2019-03-05T20:53:44+01:00

ziramovPiše: Prim. dr Jevrosima Ziramov

Najčešći razlog koji pacijentkinju dovodi na pregled kod ginekologa je pojačana vaginalna sekrecija („belo pranje“) i neprijatnost koju zbog toga oseća.

Vagina fiziološki nije suva, sluzokoža vagine nema žlezde ali cervikalne žlezde ( žlezde u sluzokoži grlića materice ) luče sluz bogatu glikogenom koji se u vagini pretvara u mlečnu kiselinu pa je Ph vagine kiseo i time zaštićen od prekomernog razvoja gljivica i bakterija.

Kada se kliničkim pregledom utvrdi postojanje pojačane vaginalne sekrecije uzima se bris iz forniksa vagine i određuje se stepen čistoće vagine.

Stepen čistoće vagine može biti: I, II, III, IV , V i VI grupa vaginalnog skereta ( I i II grupa je fiziološki ) ili normalna grupa vaginalnog sekreta. III grupa je mešana bakteriska infekcija, IV grupa je gonoreja i V grupa je Trichomonas vaginalis, a VI grupa znači da postoji gljivična infekcija.

Pojačana vaginalna sekrecija može biti posledica i upalnog procesa na drugim delovima genitalnog trakta. Posle vaginalne sluzokože to je najčešće upala grlića materice.

TERAPIJA

Zavisno od vrste uzročnika lečenje se sprovodi ispiranjem vagine i stavljanjem vaginalnih tableta prema grupi sekreta. Zavisno od grupe sekreta uzimaju se antibiotici i antimikotici. Kod upale sluzokože u prednjem predelu vegine primenjuju se kreme preme grupi sekreta. Ono što je bitno MORAJU SE LEČITI OBA PARTNERA da se infekcija ne ponavlja i da efekat lečenja bude zadovoljavajući.

Autor: redakcija Poliklinike Consilium
Tekstovi su autorski i nije dozvoljeno neovlašćeno objavljivanje tekstova ili njihovih delova van sajta Poliklinike Consilium, izuzev u slučaju navođenja: preuzeto sa sajta www.poliklinikaconsilium.com.


PROČITAJTE:   KAKO PREPOZNATI VAGINALNU INFEKCIJU