Šta svaka žena treba da zna o dojkama

2021-09-17T16:26:14+02:00

Piše: Dr Dragana Đilas
Dojke su sačinjene iz režnjeva, kanalića, vezivnog tkiva, limfnih čvorova i masnog tkiva. Od puberteta do menopauze dojke prolaze kroz više prirodnih faza i promena. Prećenje promena na dojkama vrši se samopregledom, ultrazvučnim pregledom i/ili mamografijom.

Svim ženama starijim od 30 godina se preporučuju preventivni pregledi kod radiologa. Do 40. godine se savetuju periodični ultrazvučni pregledi (na 1-2 godine), a nakon 40. godine mamografski pregledi, koji se najčešće dopunjavaju ili kombinuju sa ultrazvučnim pregledom.
Osobe sa povišenim rizikom za karcinom dojke bi trebale da rade preglede jednom godišnje.

 


Samopregled dojki

Korisno je vršiti samopregled dojki jednom mesečno. Samopregled dojki treba raditi u prvoj polovini ciklusa, a idealno bi bilo u periodu od 5. do 15. dana od prvog dana menstruacije.
Ukoliko se napipa čvor u dojci potrebno je javiti se lekaru. Najčešće su napipane promene bezopasne, tako da ne treba paničiti, ali ih svakako ne smemo ignorisati i neophodno ih je tačno diferencirati mamografijom i/ili ultrazvukom.

Kako se radi samopregled?

1. Počnite tako što ćete pregledati izgled vaših dojki na ogledalu sa rukama na bokovima.
2. Pregledajte dojke u ogledalu i sa rukama podignutim iznad glave.
3. Proverite da li imate iscedak iz dojki.
4. Prepipajte kružnim pokretima leve ruke desnu dojku i obrnuto dok ležite na leđima.
5. Prepipajte svoje dojke dok stojite ili sedite, a najlakše je možda dok su dojke vlažne prilikom tuširanja.

Kome se radi ultrazvuk dojki i da li je štetan?

Ultrazvuk dojki se radi mlađim osobama od 40. godine i apsolutno nema štetnih uticaja. Ovom metodom je moguće dijagnostikovati dobroćudne tumore i ciste sa velikom preciznošću, ali metoda ne može da zameni mamografiju u otkrivanju karcinoma dojke.
Snimanje se radi od 5. do 15. dana ciklusa (računato od prvog dana menstruacije). Ukoliko žene nemaju redovne menstrualne cikluse ili su u menopauzi, može se raditi bilo kada.

Šta je mamografija?

Mamografija je rendgensko snimanje dojki u dve ravni, kojim se dobiju snimci dojki na kojima iskusni, trenirani radiolozi mogu uočiti sumnjive promene. Iako mamografija koristi tzv. „mekozračno“ rendgensko snimanje sa niskim dozama zračenja, smatra se da je dovoljno raditi snimanje dojki na svake 2 godine nakon 40. godine starosti. Ova metoda je bezbolna.
Snimanje se radi od 5. do 15. dana ciklusa (računato od prvog dana menstruacije). Ukoliko žene nemaju redovne menstrualne cikluse ili su u menopauzi, može se raditi bilo kada. Snimanje svake dojke se radi u dve ravni (horizontalnoj i kosoj-vertikalnoj) tako da se dobije u proseku 4 filma svakim snimanjem.

Šta znači „otkriti tumor na vreme“?

Znači otkiti karcinom dojke u fazi kada je manji od 1cm, kada se ne može napipati ili kada još nije postao agresivan tj. u fazi kada ne daje metastaze. Preventivni pregledi vam mogu spasiti život.

Koje žene su u najvećem riziku od karcinoma dojke?

One koje imaju genetsku predispoziciju (naročito od ženskih srodnika), one kojima je zračen grudni koš, koje su bile na dugotrajnim hormonskim terapijama progesteronom i estrogenom, gojazne osobe.