STERILITET – najvažniji pregledi

2022-09-12T16:26:28+02:00

bujas

Piše: Dr Irena Bujas, specijalistkinja ginekologije i akušerstva
subspecijalista steriliteta i fertiliteta

U Srbiji je procenat parova u reproduktivnom periodu koji ima problema da dođu do potomstva izmedju 18-20%. To je na žalost veliki broj, što se po broju parova koji se odlučuju za neku od metoda potpomognute oplodnje jasno i vidi.
Verovatno u vašoj okolini znate neki par koji pokušava ili je pokušao da dobije dete postupkom vantelesne oplodnje ili ste i sami pomislili da je to način.

Međutim na sreću to nije jedini način, jer ukoliko se otkrije i izleči uzrok neplodnosti, postoje i metode da se i prirodnim putem ili bar, da se tako izrazim, “prirodnije“ dođe do željene trudnoće.
Po svetskim kriterijumima, ukoliko ne dođe do trudnoće nakon jedne godine nezaštićenih odnosa, treba se obratiti ginekologu, a ukoliko je žena starija od 35 godina ili je imala operativne zahvate na jajnicima, onda nakon 6 meseci. Važno je ne odlagati analize, jer je vreme nenadoknadivo.

U sadašnjem vremenu kada se prva trudnoća odlaze iz brojnih razloga (ekonomski, socijalni, karijera, itd) često se parovi javljaju nakon visegodisnjeg zajednickog života u “poznijim” reproduktivnim godinama kada je broj preostalih jajnih ćelija značajno smanjen. Treba znati da se ženska deca rađaju sa određenim brojem jajnih ćelija. Boj jajnih ćelija koje dospeju u svom razvoju do zrele jajne ćelije sposobne za oplodnju se sa godinama smanjuje.

ŠTA JE NAJLAKŠE NAJBRŽE I JAKO VAŽNO

sterilitet

ANALIZA ZA MUŠKARCE
URADITI SPERMOGRAM
Naravno sve laboratorije ga rade ali da li dobijamo pravu informaciju?!
Spermogram uradite isključivo od strane refertnog stručnjaka – embriologa. Pronađite ustanove u kojima rade ovi stručnjaci i njima poverite da urade spermogram.

ANALIZE ZA ŽENE
HORMONSKE ANALIZE ŽENE – između 2. i 4. dana menstrualnog ciklusa (dok traje menstrualno krvarenje), najbolje 3 i više sati nakon
buđenja (možete doručkovati naravno) uraditi sledeće hormone: FSH, LH estradiol, prolactin TSH free T3 i free T4 i AMH!

ULTRAZVUČNI PREGLED u prvoj polovini menstrualnog ciklusa, kako bi se uočili mogući problemi. Tumačenje nalaza i adekvatan ultrazučni pregled su od izuzetne važnosti i nemojte ih ni u kom slučaju propustiti.

Uzroci steriliteta su brojni i najčešće udruženi i samo otkrivanje je jednako važno kao i lečenje. Zato molim sve parove koji imaju problem sa ostvarivanjem roditeljstva da ne gube dragoceno vreme, nego da se jave svom ginekologu ili subspecijalisti steriliteta i fertiliteta.