Stomačni problemi kod dece

2022-11-29T15:06:55+01:00


Piše: dr Jela Tošić, dečji gastroenterohepatolog

Deca većinom vrlo brzo prebrode bolove u stomaku, ali neke tegobe gastrointestinalnog trakta mogu biti znak ozbiljnijeg poremećaja. Da li znate koji su znaci kada treba da se obratite pedijatru? Bez obzira da li se radi o povraćanju, dijareji ili se dete često žali na bol u stomaku, ili ste vi zabrinuti – nemojte oklevati da se obratite za profesionalnu pomoć.

Pet znakova da je vreme da se poseti doktor

Većina digestivnih tegoba kod dece su blage i brzo prolaze. Navedene su pet najčešćih tegoba, sa savetom kad se obratiti za pomoć.

1. Povraćanje
Deca povraćaju iz brojnih razloga: virusne infekcije, trovanje hranom, povišena temperatura, prejedanje, stres, ali i zbog ozbiljnijih uzroka (meningitis, apendicitis,..). Ako je dete povratilo više puta, ako ima prisutne krvi u povraćanom sadržaju ili ako ne toleriše unos tečnosti, naročito u mlađem uzrastu ili su prisutni i drugi simptomi (povišena temperatura, dijareja, znaci dehidratacije), razlozi su kada treba potražiti pomoć pedijatra.

2. Bol u stomaku
Bol u stomaku kod dece može biti znak mnogih problema, uključujući ove najčešće poremećaje: opstipacija, dijareja, trovanje hranom, „stomačni virus“, gastritis, prekomerni unos hrane. Postoje brojni drugi razlozi bola u stomaku, koji mogu biti praćeni nadimanjem, grčevima ili lošim opštim stanjem. Neki naječešći uroci su: alergije na hranu, „sindrom nervoznog creva“, apendicitis (tzv upala slepog creva), crevna opstrukcija, upala pluća. Ako vaše dete ima intenzivne bolove u stomaku, ili bolovi traju duži period, obratite se pedijatru.

3. Opstipacija
Razne stvari dovode do pojave opstipacije kod dece: stres zbog odvikavanja od noše, ishrana sa malo vlakana, nedostatak tečnosti i fizičke aktivnosti, „sindrom nervoznog creva“, loše navike pražnjenja creva, dijabetes, lekovi. Simptomi su: bol u stomaku, grčevi, bolna defekacija. Ako vaše dete ima krv u stolici, manje od jednog pražnjenja stolice na treći dan, ako je bolno pri pražnjenju creva i ako je defekacija produžena i otežana, potrebno je javiti se pedijatru.

4. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)
Gatroezofagealni refluks (GER) je čest kod dece, naročito vrlo mlade. Mnogo je uzroka ovom poremećaju, uključujući alergije na hranu i probleme sa donjim ezofagealnim sfinkterom, mišićem na dnu jednjaka. Sećom, refluks se uglavnom smanjuje spontano, ili se može sprečiti izbegavanjem hrane kao što je pepermint, čokolada, masna hrana. Znaci da je GERB ozbiljan uključuju slabo napredovanje u telesnoj masi, loš apetit, povraćanje (žučkasto-zelenkaste tečnosti), bol u grudima ili stomaku, hroničan kašalj, problemi sa disanjem, plač ili loše raspoloženje, problemi sa gutanjem.

5. Izbirljivost pri jelu
Ovakva situacija, iaoko najčešće bezazlena, takođe treba da bude znak roditeljima za posetu pedijatru, jer može biti deo mnogih digestivnih problema: GERB, crevne infekcije, dijareja.