Zavisnost od kapi za nos?

/, ORL članci/Zavisnost od kapi za nos?

Zavisnost od kapi za nos?

2019-11-14T13:39:22+01:00

Piše: dr Nemanja Pejaković, otorinolaringolog

Jednog dana pacijent ulazi u moju ordinaciju sa velikim problemom, a to je zavisnost od prekobrojnog i svakodnevnog ubrizgavanja sprejeva u nos. Iako svestan da je to loše po njegovo zdravlje, žali se da ne može bez kapi ili spreja za nos. Pročitao je uputstvo na kom piše da se takve kapi ili sprejevi koriste samo 5 dana i da se striktno prepisuju od strane lekara, ali njegov život je horor, ako kod sebe nema kapi. Ovo je gore od svake noćne more, jer kapi ili sprej ima
svuda oko sebe, u džepovima, u kupatilu, pored kreveta, na poslu u kancelariji.

Na pitanje kada i zašto je počeo da koristi sprejeve za nos, navodi da je gledajući reklame za izvesne sprejeve pomislio kako bi se osećao sjajno, kada bi mogao da udahne duboko kroz nos i osetio sve mirise oko sebe.
Naposletku, kupio je jedan od sprejeva i počeo je da ga koristi da bi disao što bolje kroz nos. Nažalost, ovaj efekat je trajao samo privremeno.

Problem je u tome što se ovakav sprej ili kapi za nos mogu koristiti samo povremeno i nikada duže od nekoliko dana, u suprotnom lako se može javiti zavisnost od ovakvih preparata.
Tokom vremena, pacijent će početi da koristi sprejeve i kapi sve češće i češće da bi postigao traženi efekat. Ukoliko pacijent pokuša da prestane sam, javiće se jaka kongestija u nosu, i to će ga vratiti na početak, tako da će vrlo brzo ponovo početi da stavlja kapi ili sprej.
Veliki broj sprejeva za nos u sebi sadrže aktivne supstance, kao što su: oksimetayolin, fenilefrin, pseudoefedrin i zato bi trebalo da stoji jasno upozorenje, koje kaže “ČUVAJ SE!”. Na svu sreću postoje različite opcije tretmana ovog stanja ili oboljenja.


Poliklinika Consilium je mesto na kome možete obaviti pregled, i rešiti sve nedoumice u vezi sa ovim problemom, uz pomoć otorinolaringologa. Zakažite pregled, konsultujte stručnjaka iz ove oblasti i saznajte da li imate ozbiljan problem.

Treba naglasiti da neke druge vrste sprejeva, kao što su npr. intranazalni kortikosteroidi ili antihistaminski sprejevi ne stvaraju zavisnost. Dr Nemanja Pejaković, specijalistaotorinolaringolog, vam može pomoći i dati savet kako da rešite ovaj problem.