Redovan pregled je najbolja zaštita

//Redovan pregled je najbolja zaštita

Redovan pregled je najbolja zaštita

2018-03-05T14:41:16+02:00

Mart je mesec borbe protiv raka, a slogan ovogodišnje kampanje je REDOVAN PREGLED JE NAJBOLJA ZAŠTITA.
Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima u većini zemalja u razvoju. Muškarci u našoj sredini najviše su obolevali od raka pluća, kolona i rektuma i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće bio lokalizovan na dojci, kolonu i rektumu, plućima i grliću materice. U Srbiji 2014. godine od raka su umrle 21.322 osobe (12.117 muškaraca i 9205 žena). Upravo zbog toga obeležava se mart kao Mesec borbe protiv raka kako bi se podigla svest o načinima prevencije i time smanjila smrtnost.
 
Najbolji i najpouzdaniji način prevencije su prvenstveno redovni preventivni pregledi, a potom i zdrave životne navike. Prestanite pušiti, počnite vežbati, pazite na ishranu i obavite nužne lekarske kontrole pa će se i rizik od zloćudnih bolesti u vašem životu značajno smanjiti.
Najčešći faktori rizika za oboljenje od raka su:
• GOJAZNOST
• PUŠENJE
• NEPRAVILNA ISHRANA
• NEDOVOLJNA FIZIČKA AKTIVNOST
• ODREĐENE INFEKCIJE
• PREKOMERNO IZLAGANJE SUNCU
• NASLEDNI (GENETSKI) FAKTORI
 
ZAŠTO SU TOLIKO ZNAČAJNI REDOVNI PREGLEDI U PREVENCIJI RAKA?
Rak često isprva nema nikakve simptome, pa su pregledi od velikog značaja. Sa druge strane, vreme u lečenju raka je presudno. Ako se otkrije u ranoj fazi, on može da bude u potpunosti izlečen i da čovek nastavi da živi dugo i normalno. Sem toga, pacijent se ne izlaže teškim i komplikovanim stanjima, terapije su lakše i sve je jednostavnije. Što se kasnije otkrije, to su komplikacije veće i teže, a dobar ishod terapije sve je manje izvestan.
Upravo zbog svega navedenog, mi vam preporučujemo zdrave stilove života i najpre redovne preventivne preglede:
• pregled dojki
• pregled kože i mladeža (dermoskopija)
• ginekološki pregled i PAPA test
RTG pluća jednom u 5 godina ako ste pušač
• gastroenterološki pregled, FOB test i dalji pregledi po uputima gastroenterologa
• kontrola prostate
 
RAK DOJKE – KAKO SPREČITI
Rak dojke može svakoj ženi da se desi i zato je važno da svaka žena nakon svoje 30. godine jednom godišnje ode kod svog lekara radiologa na pregled dojki. Bez obzira na nepostojanje simptoma, žene moraju da idu na mamografiju od 40. godine života kako bi se otkrile rizične promene ili karcinomi u ranoj fazi, jer je to jedini vid prevencije. Ukoliko u nekom momentu primetite bilo kakve promene na dojci – otvrdnuća, uvlačenje bradavice, čvoriće, crvenilo itd, obavezno se javite lekaru. Naročito pažnju treba da posvete žene koje su u porodici sa majčine strane imale karcinom dojke. One su u posebnom riziku i neophodno je da se izlažu redovnim kontrolama.
 
RAK PLUĆA – KAKO SPREČITI
Na prvom mestu pušenje je uzročnik plućnih bolesti i potrebno ga je izbaciti. Fizičke vežbe su naročito dobre jer povećavaju kapacitet pluća i jačaju njihov prirodan imunitet. Ukoliko ste pušač, preporučujemo vam da na svakih 5 godina uradite RTG pluća kako bi se snimkom dobijala precizna slika. Plućni bolesnici svakako bi trebalo da vrše preglede u skladu sa preporukama njihovog lekara.
 
RAK GRLIĆA MATERICE – KAKO SPREČITI
Jednom ili dva puta godišnje uraditi kolposkopiju i PAPA test, oni su najbolji pokazatelji prisustva tumora. U međuvremenu svakako treba voditi računa o zdravim seksualnim navikama, a žene koje su imale infekcije potrebno je da obrate naročitu pažnju.
 
RAK PROSTATE – KAKO SPREČITI
Najčešće se javlja kod muškaraca starijih od 55 godina, retko se pojavljuje pre 40. godine, a najčešće oko 80. godine. Od presudne važnosti za pravovremenu terapiju je rano otkrivanje karcinoma prostate. Svaki muškarac posle 45. godine trebalo bi da jednom godišnje poseti urologa, pogotovo ako ima smetnje mokrenja ili neke druge simptome. Time smanjuje rizik od otkrivanja uznapredovalog karcinoma prostate.
 
RAK DEBELOG CREVA – KAKO SPREČITI
Po pitanju raka debelog creva, pored značaja pravilne ishrane, najvažnije je rano otkrivanje polipa, iz kojih često nastaje maligno oboljenje, te je od velike važnosti ukloniti ih na vreme. To se može sprovesti samo ako se pravovremeno uradi kolonoskopija. To je pregled koji se preporučuje da se obavi obavezno prvi put sa 50 godina života, a ako u porodici postoje članovi oboleli od karcinoma debelog creva, obavezno ju je obaviti prvi put sa 40 godina.
 
RAK KOŽE – KAKO SPREČITI
Dermoskopija je jednostavna, bezbolna i lako izvodljiva metoda, čija dijagnostička pouzdanost ide i do 90 odsto. Ovaj pregled je od presudnog značaja u ranom otkrivanju melanoma, ali i drugih tumora kože. Preporučujemo preventivne dermoskopske preglede jednom godišnje, a naročito osobama koje su u rizičnim grupama.