Važan deo sportskog života vašeg deteta

2019-03-05T22:34:48+01:00
Bez obzira kojim se sportom vaše dete bavi, važno je da znate da su (individualni ili grupni) sportski sistematski pregledi sastavni deo detetovog sportskog života. Nije dovoljno baviti se sportom da bi dete bilo zdravo, nego na pravilan način pratiti razvoj i rast deteta, kao i njegovo kompletno zdravstveno stanje. Samo ako je zdravstveni aspekt u svakom trenutku dobar, onda sport podstiče zdravlje. Upravo zbog toga se kontinuirano nadzire njihovo zdravstveno stanje, kao i pravilan rast i razvoj kroz soprtske sistematske preglede.

Adolescencija je naročito osetljiv period zbog intenzivnih promena u organizmu i zato je važno pratiti sve promene, da ne bi kojim slučajem sport uticao na razvoj nepravilnosti. Takođe tokom bavljenja sportom učestalost povreda je češća, a može da dođe i do manjih povreda, koje se ne primećuju lako i kasnije kroz život mogu da stvaraju velike probleme. Uz pomoć pravovremenih pregleda, svaka najmanja promena se lako uoči i na vreme sanira.
Što se tiče RTG snimanja dece, ona se primenjuju u nužnim situacijama, kada dođe do povrede kostiju ili zglobova i kada je, radi adekvatnog lečenja, neophodno dobiti jasnu sliku povrede. U suprotnom, lekari izbegavaju da bez naročitog razloga izlažu decu zračenju. Svakako da retki snimci neće negativno uticati na zdravlje deteta i tada je korisnije napraviti snimak i izlečiti dete, nego nemati jasnu dijagnozu.
U Poliklinici Consilium od sada možete obaviti sportski sistematski pregled. Pregled obavlja dr Nemanja Mirnić, specijalista medicine sporta.

Pročitajte i: