Zašto je važno lečiti osteoporozu

/, Interna medicina/Zašto je važno lečiti osteoporozu

Zašto je važno lečiti osteoporozu

2019-04-09T15:41:45+01:00

Piše: dr Tijana Ičin

Osteoporoza se često naziva „tihom epidemijom“. Epidemijom se naziva, zato što je poznato da će svaka druga žena i svaki četvrti muškarac starosti iznad 50 godina, zadobiti prelom uzrokovan osteoporozom tokom ostatka svog života. Reč „tiha“ ukazuje na činjenicu da samo postojanje osteoporoze ne uzrokuje tegobe, tako da osobe sa osteporozom nemaju tegobe, zbog kojih bi se javile lekaru sve dok ne nastane prelom. Cilj lečenja osteoporoze nije samo poboljšanje koštane gustine i koštanog kvaliteta, nego je način da se preveniraju prelomi koji se još nisu dogodili.

Prelomi koji su karakteristični za osobe obolele od osteoporoze su prelom ručja, kičmenih pršljenova i kuka i događaju se na takozvanu „malu traumu“. To znači da ovi prelomi nastaju i u situacijama kada se verovatno ne bi dogodili da nema osteoporoze.  

Ukoliko se lečenje osteoporoze započne pre nastanka preloma, postoji mogućnost da do preloma ni ne dođe. Međutim, ukoliko dođe do preloma, izračunato je da sa svakim nastalim prelomom drastično raste rizik da ta osoba zadobije i sledeći prelom. Tako se zna da kada već nastane prelom ručja, kod iste osobe se rizik za nastanak preloma kičmenih pršljenova udvostručuje. Kada nastane prelom kičmenog pršljena, rizik za nastanak preloma kuka raste čak i do 5 puta. Kada dođe do preloma kuka, ne samo da raste rizik za naredne frakture, nego dva puta češće dolazi do smrtnog ishoda. Ovo povećanje rizika za frakture sa svakom nastalom frakturom se naziva „kaskada fraktura“.

Nakon preloma kuka na nesreću dolazi i do smrtnih slučajeva kod 20-30% bolesnika, već tokom prve godine nakon preloma i smatra se da su ovi smrtni ishodi uzrokovani samim prelomom. Zastrašujuća je i činjenica da oko 80% ljudi, nakon preloma kuka ne može više da obavlja bar jednu svakodnevnu aktivnost, zbog čega gube samostalnost i zavise od drugih ljudi.

Kada znamo ove podatke, jasno je da lečenje osteoporoze sprečava nastanak katastrofalnih posledica po zdravlje ljudi. Kako sama osteoporoza nema tegobe, neophodno je na nju misliti i sprovesti potrebna ispitivanja kod osoba sa faktorima rizika za nastanak osteoporoze, kako bi se pravovremenom i adekvatnom terapijom sprečili mogući prelomi.