10% popusta na doppler karotida (jun)

//10% popusta na doppler karotida (jun)

10% popusta na doppler karotida (jun)

2021-06-16T15:53:25+02:00

10% popusta na dopler karotida (tokom celog juna)

Do 30. juna 2021. kod nas možete zakazati dopler karotida sa popustom od 10%.

„Dopler karotida“ može da spreči šlog

Začepljenje krvnih sudova vrata je u 70 odsto slučajeva glavni uzrok moždanih udara, jednog od vodećih „ubica“ u Srbiji, a glavni razlozi su nedostatak jasnih simptoma, nezdrav način života, kao i neodlaženje na preventivne preglede karotida. Definitivna dijagnoza se postavlja ultrazvučnim pregledom, doplerom krvnih sudova vrata (karotida), kojim se utvrđuje njihov strukturni poremećaj i da li postoji značajno suženje krvnih sudova.

Dobra vest je da su arterije na vratu (karotidne arterije) lako dostupne i za dijagnostiku i za lečenje, što ukazuje da je prevencija moždanog udara lako izvodljiva – redovnim pregledom krvnih sudova vrata (dopler karotida).

Moždani udar u velikom broju slučajeva nema nikakvih simptoma i upravo zbog toga ova vrsta pregleda dobija na značaju. Ovo treba imati u vidu naročito zbog činjenice da se oboljenje karotidnih arterija često manifestuje jedino kroz moždani udar. Samo ponekad moždanom udaru prethode simptomi: privremeni i kratkotrajni poremećaji funkcije (oduzetost jedne polovine tela), kao i poremećaj vida.

Neki od simptoma karotidne bolesti, ako se uopšte jave, mogu da budu: iznenаdnа slаbost ruku i nogu, njihovo trnjenje, zatim i trnjenje lica, oduzetost lica, ruku ili nogu, obično nа jednoj strаni telа, nerаzgovetаn ili izobličen govor, iznenаdno slepilo nа jednom oku, glavobolja, vrtoglavica, nesvestica itd.

Važno je istaći da se simptomi ne moraju javiti čak ni kod veoma velikih suženja karotidnih arterija. Upravo zbog toga neophodno je da se rade redovni preventivni pregledi ultrazvukom krvnih sudova vrata (dopler karotida) kod rizičnih grupa: ljudi starijih od 55 godina, kod pušača, kod onih koji već imaju neko oboljenje krvnih sudova ili imaju u porodici nekoga sa bolešću vratnih arterija. Ukoliko spadate u neku od navedenih kateogrija, jednom godišnje obavite dopler karotida, bez obzira imate li simptome ili ne. Na osnovu ovog pregleda, lekar će na vreme otkriti oboljenje, ako postoji i samim tim sprečiti njegovu progresiju i komplikacije.

Ukoliko želite da uradite dopler karotidnih arterija, možete to učiniti u našoj poliklinici, koja je opremljena savremenom medicinskom opremom i tehnologijom, kao i stručnim kadrom.


Pregled i konsultacije možete zakazati na
065 6196910; 021 426488; 0216393025
Poliklinika Consilium
Vršačka 21, Novi Sad
Preko 25 godina sa Vama