10% popusta na ultrazvuk abdomena (februar)

//10% popusta na ultrazvuk abdomena (februar)

10% popusta na ultrazvuk abdomena (februar)

2024-02-01T15:33:21+01:00

Iskoristite 10% popusta na ultrazvučni pregled abdomena od 01.02. do 29.02.2024.

Na raspolaganju su vam radiolozi dr Iđuški, Vuksić i Jocić.

Ultrazvuk abdomena je zapravo ultrazvuk stomaka, koji nam pomaže da ustanovimo eventualno postojanje bolesti ili poremećaja u radu. On je važan jer nam prikazuje strukturu različitih organa trbušne duplje: jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa, slezine, bubrega, nadbubrežnih žlezdi, mokraćne bešike, prostate kod muškarca, velikih krvnih sudova abdomena (aorte, bubrežnih krvnih sudova…), eventualno prisustvo limfnih nodusa, slobodne tečnosti ili tečnih kolekcija. Njime se utvrđuje postojanje različitih patoloških stanja u stomaku, kao što su: akutne i hronične upalne bolesti, doborućudni i zloćudni tumori, ciste, kamenci, kongenitalne anomalije i traumatska oštećenja organa.
Ultrazvuk abdomena radi se ne samo kada imamo tegobe u stomaku, već i u slučajevima oboljenja jetre, žučnih puteva i žučne kesice, bolesti bubrega, pankreasa, slezine, mokraćne bešike, prostate, bolesti metabolizma (dijabetes i slično), tumora i svih drugih bolesti i stanja za koje lekar proceni da su za ovaj pregled.

Kako se pripremiti za pregled?

Da bi ultrazvučni pregled prikazao što preciznije stanje u organima abdomena, neophodna je naša dobra priprema. Ona podrazumeva sledeće: ne unositi hranu minimum 6-8 sati, a najbolje 12 sati pre pregleda. Dva do tri dana pre ultrazvuka poželjno je ne uzimati hranu koja stvara gasove (ne jesti pasulj, grašak, boraniju i slične namirnice, već uzeti palentu, dvopek, kuvano meso i slično), izbegavati hranu sa mnogo ostataka, bogatu biljnim vlaknima kojih najviše ima u žitaricama, voću i povrću.
Za pregled mokraćne bešike i prostate kod muškarca potrebno je napuniti bešiku (popiti oko 3-4 čaše tečnosti sat ipo pre pregleda i ne mokriti).
U hitnim slučajevima ultrazvuk abdomena se radi bez navedene pripreme.