Alergijska kijavica – šta činiti

/, ORL članci/Alergijska kijavica – šta činiti

Alergijska kijavica – šta činiti

2020-01-08T15:04:00+01:00

Dani postaju sve duži i duži, sunce je počelo da izlazi. Međutim, dok većina želi da upije prve zrake sunca, za jednog od petoro ljudi ovo je znak da alergija dolazi. Nema mesta očaju, jer malo planiranja može da učini prošlogodišnje kijanje, svrab nosa, suzenje očiju i stalno curenje iz nosa, kao daleko ružno sećanje.

Polenska kijavica – šta je to?
Polenska kijavica je vrsta alergijske reakcije na polen, i to najčešće polen trave, drveća, ambrozije, i druge inhalatorne alergene.
Kada god je polen prisutan, počinju da se javljaju alergijske reakcije i simptomi. Najčešće se ova vrsta alergije javlja u periodu između aprila i septembra, u zavisnosti od toga na šta je neko preosetljiv, kao i na reakciju koja prati pojavu određenog alergena. Alergija na travu je načešća u proleće i leto, alergija na polen drveća od marta do maja.

Koji su simptomi ovog oboljenja?
Polenska kijavica najčešće zahvata sluznice nosa, očiju i ždrela. Ponekad se može osetiti iritacija sinusa, pluća ili simptomi slični astmi. Simptomi se javljaju sezonski, u slično vreme svake godine.

Najčešći simptomi:
– Svrab u nosu, otežano disanje na nos i stalna sekrecija iz nosa;
– Kijanje;
– Svrab, peckanje i suzenje očiju;
– Svrab u ždrelu.

Manje česti simptomi:
– Bolnost u predelu sinusa;
– Glavobolja;
– Zviždanje i osećaj nedostatka vazduha.

Ko oboleva od alergijske kijavice?
Svako može u jednom peirodu svog života da dobije alergijsku kijavicu, ali ipak postoje mnogo veće šanse kod osoba čiji roditelji i bliski srodnici imaju različita alergijska stanja, uključujući tu i astmu, ekceme i dr. Najčešće se prve reakcije javljaju u detinjstvu ili u tinejdžerskom uzrastu, ali isto tako mogu misterizono nestati, kao što su se i javile.

Alergijska kijavica u poslednje vreme nije rezervisana samo za mlađu populaciju, nego se javlja u svim uzrasnim dobima i u svim generacijama.

Kako se leči alergijska kijavica?
Alergijska kijavica se leči, pre svega, od strane stručnog lica – lekara, mada u apotekama farmaceuti imaju različita sredstva koja su dostupna bez lekarskog recepta. Najbolji način kontrole alergijske kijavice je izbegavanje kontakta sa alergenom. Lekovi koji se koriste su na različitim osnovama formulisani i govori se najčešće o preparatima koji se piju ili se ubrizgavaju u nos u obliku sprejeva.

Poliklinika Consilium je mesto, gde možete obaviti pregled i rešiti sve nedoumice u vezi sa ovim problemom, uz pomoć otorinolaringologa. Zakažite pregled, konsultujte stručnjaka iz ove oblasti i saznajte da li imate ozbiljan problem.
Dr Nemanja Pejaković, specijalista otorinolaringolog, Vam može pomoći i dati savet kako da rešite svoje tegobe. ORL Novi sad, POLIKLINIKA CONSILIUM.