Besplatan FOB test i 20% popusta na gastroenterološki pregled

//Besplatan FOB test i 20% popusta na gastroenterološki pregled

Besplatan FOB test i 20% popusta na gastroenterološki pregled

2018-01-08T15:13:13+02:00
Od 1. do 31. januara 2018. godine imate priliku da uradite besplatni FOB test i iskoristite 20% popusta na gastroenterološki pregled.


 
 
Pregled možete zakazati pozivom na (021) 426 488
Radno vreme za zakazivanje: radnim danom od 8h do 20h, subotom od 8h do 13h
Mi se nalazimo: Vršačka br. 21, Telep
21000 NOVI SAD
 
 
 
 
 


FOB test za dokazivanje krvi u stolici

FOB test je laboratorijska analiza za dokazivanje prisustva skrivene (okultne) krvi u uzorku stolice.
Testiranje uzorka stolice na prisustvo krvi, koja je nevidljiva golim okom, a koja je često prvi znak postojanja polipa ili raka u debelom crevu, najčešće je korišćena metoda.
 
Ukoliko test pokaže pozitivan rezultat, to i dalje ne potvrđuje postojanje raka debelog creva, nego samo znači da je potrebno obaviti dodatne preglede kako bi se utvrdio tačan uzrok krvarenja, koji može biti različit, počevši od postojanja malignog tumora, preko polipa, čira na želucu, hemoroida, do krvarenja u nosu ili ustima itd… Ukoliko je test negativan, ponovno testiranje na skriveno krvarenje u stolici radi se nakon dve godine.
 
Pacijenti koji imaju hemoroide i žene u toku menstrualnog ciklusa ne treba da rade ovaj test sve dok krvarenje ne prestane.
Određene namirnice, lekovi kao i suplementi mogu uticati na rezultate ovog testa i učiniti test lažno pozitivnim (kada krvi u stolici zapravo nema) ili lažno negativnim (kada zaklanjaju prisustvo krvi u stolici). Upravo zbog toga, tri dana pre testa treba izbegavati određeno voće i povrće, kao što su brokoli, spanać, cvekla, ren, zatim crveno meso i džigericu, potom suplemente sa vitaminom C, kao i lekove protiv bolova, aspirin, ibuprofen itd.