Endokrinologija

//Endokrinologija

Endokrinologija

2022-09-12T15:11:49+02:00

U okviru našeg odeljenja endokrinologije nalazi se Centar za lečenje štitaste žlezde gde možete obaviti specijalističke preglede i konsultacije, ultrazvuk štitaste i paraštitaste žlezde, punkciju štitaste žlezde kao i minimalno invazivnu tireidektomiju (operaciju štitaste žlezde sa brzim i lakim oporavkom)

Pored lečenja štitaste žlezde u našem odeljenju endokrinologije vršimo lečenje svih vrsta metaboličkih oboljenja i poremećaja, kao i lečenje svih organa uključenih u endokrini sistem.


BOLESTI ŠTITASTE ŽLEZDE

Znaci povećane funkcije štitaste žlezde su: ubrzan srčani rad, nervoza, pojačano znojenje, drhtanje, učestale stolice, mršavljenje uz normalan apetit.

Znaci smanjene funkcije štitaste žlezde su: umor, pospanost, podbulost lica, otoci celog tela, gojaznost, neredovne stolice, zatvor, preterana hladnoća i suvoća kože, bolovi u mišićima.

Zapaljenje štitaste žlezde može biti akutno/subakutno i hronično. Dramatični su znaci akutnog, praćeni otokom i bolom u štitastoj žlezdi, povišenom temperaturom do 38, kao i znacima poremećaja funkcije.
Svako uvećanje štitaste žlezde naziva se struma, koja može biti u celosti uvećana – difuzna ili sa pojavom čvorova nodusna. Tumori štitaste žlezde su relativno retke bolesti i karakteriše ih naglo porast čvora u štitastoj žlezdi koje progredijentno raste, kompresija na jednjak u dušnik, smetnja pri gutanju i disanju, promuklost.
Dijagnostika svih navedenih oboljenja je jednostavna analizom tireoidnih hormona u krvi proverava se funkcija žlezde, a slikanje se vrši primenom ultrazvuka, scintigrafije. Dalje se radi morfološka dijagnostika punkcijom i citološkom analizom.
Lečenje disfunkcija vrši se primenom lekova, nekada primenom terapijske doze radioaktivnog joda ili operativno.
U Poliklinici Consilium može se uraditi klinički pregled, ultrasonografija i ciljana punkcija sa citološkom analizom.

BOLESTI HIPOFIZE
Hipofiza je centralna žlezda se endokrinim lučenjem, smeštena je u mozgu, dirigije i kontroliše rad brojnih perifernih endokrinih žlezda: štitaste, nadbubrežne i polnih žlezda, a samostalno deluje preko hormona rasta i prolaktina koji se luče u prednjem režnju. U zadnjem režnju se luče drugi hromoni od kojih je naznačajniji antidiurezni, te u slučaju prestanka njegovog lučenja javlja se diabetes insipidus koji se manifestuje preteranim željanjem i učestaliom mokrenjem kada količina unete i izmokrene tečnosti prelazi 10 do 20 litara dnevno.
AKROMEGALIJA nastaje zbog povećanog lučenja hormona rasta, uzrokovana je najčešće tumorom hipofize, a manifestuje se porastom okrajaka: šaka, stopala, nosa, ušnih školjki te deformacijom glave. Ako se javi pre puberteta dovodi do GIGANTIZMA, nenormalnog rasta u visinu. Povećano lučenje prolaktina dovodi do pojave iscedka iz dojki (mleko), koje nije u vezi sa trudnoćom i dojenjem. Povećano lučenje prolaktina može biti uzrok neredovnim menstruacijama, izostanku ovaluacija i steriliteta. U poliklinici Consilijum vrši se dijagnostika i lečenje navedenih problema. Posebno je uspešno lečenje prolaktinske hiperfunkcije čime se često rešava i problem steriliteta.

NADBUBREŽNE ŽLEZDE
Smeštene iznad gornjih polova oba bubrega, sastoji se iz kore i srži, a kora ima 3 zone. Sve zone kore luče različite hormone: Kortizol, Aldosteron, androgeni nadbuzbrežnog porekla. Srž luči adrenalin i noradrenalin. Svi navedeni hormoni mogu uzrokovati porast krvnog pritiska. Kortizol u hiperfunkciji dovodu do Cushingovog sindroma: gojaznost, mesečasto lice, strije po telu, skok krvnog pritiska, porast šećera, povećana dlakavost u žena.

PARATIREOIDNE ŽLEZDE
Ima ih 4 i nalaze se iza oba režnja štitaste žlezde. Povećana funkcija često dovodi do kamena u bubregu koji se ponavlja, a smanjenja funkcija do gubitka kalcijuma i pojave tetaničnih grčeva mišića.
U ordinaciji se vrši dijagnostika i slikanje paratireoidnih žlezda ultrazvukom.

POVEĆANA DLAKAVOST KOD ŽENA
HIRZUTIZAM može biti uzrokovan poremećajem nadbubrežne žlezde i poremećajem polnih žlezda, kao i idiopatski, česti genetski uzrokovano. Obavlja se dijagnostika i lečenje navedenih problema.

POREMEĆAJ METABOLIZMA MASTI
Ispituje se uzrok, utvrđuje dijagnoza, porasta holesterola i njegovih frakcija, triglicerida i lečenje istih.