Kolonoskopija – rana dijagnoza tumora i uklanjanje polipa

///Kolonoskopija – rana dijagnoza tumora i uklanjanje polipa

Kolonoskopija – rana dijagnoza tumora i uklanjanje polipa

2023-05-04T10:58:36+02:00

Piše: Dr Dejan Vranješ

Kolonoskopija je minimalno invazivna endoskopska metoda koja se izvodi pomoću uređaja kolonoskopa, kojim se pregleda celo debelo crevo i završni deo tankog creva.

Krvava stolica, bolovi, poremećaji rada creva u vidu čestih dijareja ili konstipacija, neki su od najčešćih razloga zbog kojih se odlazi lekaru


Cilj kolonoskopije:

  • rana dijagnoza tumora debelog creva samim tim i uspešnije lečenje bolesnika
  • uklanjanje polipa-polipektomija

Polipi su tumori koji nastaju iz sluznice debelog creva koji u određenom procentu imaju potencijal za nastanak malignih tumora debelog creva.

Današnji kolonoskopi zahvaljujući razvoju visoke tehnologije, imaju mogućnost dodatne obrade endoskopske slike te sa visokom sigurnošću razlikuju benigne od malignih promena u crevu.

Prednost kolonoskopije u odnosu na druge dijagnostičke metode pregleda debelog creva jeste u tome što kolonoskop poseduje radni kanal kroz koji se mogu koristiti instrumenti za uzimanje biopsija, zaustavljanje krvarenja i uklanjanje polipa i ranih stadijuma karcinoma debelog creva. Takva vrsta kolonoskopijie se zove terapijska kolonoskopija. Uzeti uzorci ili uklonjene promene u celosti se obrade od strane patohistologa čime se upotpunjuje dijagnostička vrednost ove metode.

Zbog navedenih karakteristika kolonoskop ima širok dijapazon delovanja u dijagnostičkom i interventnom-terapijskom tretmanu lečenja bolesnika.

U Poliklinici Consilium, se nalazi odeljenje gastroenterologije sa najsavremenijim aparatom za kolonoskopiju.

Na raspolaganju su vam vrhunski stručnjaci, najsavremenija oprema, anestezija, ljubazno osoblje i prijatan prostor za oporavak. Na raspolaganju su vam: Dr Dejan Vranješ, Prof. dr Ivan Nikolić, Dr Dušan Grujić.


Trajanje pregleda je od 30 do 60 min, zavisi od anatomije debelog creva i od prisutnog patološkog procesa u samom debelom crevu. Premda je kolonoskopiju moguće učiniti bez sedacije pogotovo ako je endoskopista iskusan, preporučuje se pregled činiti u anesteziji.

Za pregled je potrebno sprovesti adekvatnu pripremu bolesnika po savetu lekara i ona se obično sprovodi dva dana pred pregled i osnovni je preduslov je za adekvatan pregled. Od pročišćenosti creva direktno zavisi uspešnost pregleda i rizik od komplikacija.

Kolonoskopija je zlatni standar u screening testu za otkrivanje karcinoma debelog creva kod starijih od 45 odnosno 50 godina. Najčešće indikacije za kolonoskopiju su pozitivni test na skrivenu krv u stolici, vidljiva krv u stolici, malokrvnost, promene u režimu pražnjenja, nevoljni gubitak u telesnoj težini, nerazjašnjen bol u trbuhu.

Kontraindikacije za izvođenje kolonoskopije su retke, budu prepoznate na prvom pregledu gastroenterohepatologa.
Gastroenterološki pregled je sastavni deo uvođenje bolesnika u proceduru kolonoskopije.

Komplikacije kolonoskopija su retke. Rano prepoznavanje komplikacije pospešuje njihovo lečenje. Veći rizik za pojavu komplikacija imaju bolesnici kojima se sprovodi terapijska kolonoskopija. Stopa komplikacija varira u zavisnosti od nivoa edukacije praktičara i ustanove koja vrši proceduru i drugih varijabli. Najčešće komplikacije su krvarenja nakon polipektomije.

Rizik za pojavu krvarenja posle polipektomije raste u zavisnosti od veličine odstranjenog polipa i njegove lokalizacije.
Druga značajna komplikacija je perforacija creva endoskopom. Statistički se dešava u velikim centrima jednom u par hiljada pregleda. Rizik za nastanak perforacije raste sa starosnom dobi pacijenta i postojanju divertikuloze creva. Kardiopulmonalne komplikacije i alergijske komplikacije su povezane sa sedacijom. Većinu komplikacija rešava lekar koji izvodi kolonoskopiju, dok je za manji broj komplikacija potrebno hiruško lečenje. Smrtni ishodi tokom kolonoskopskog pregleda su izuzetno retki.

Kolonoskopija je endoskopska procedura pouzdana i precizna i mada je kompleksna bezbedna je za pacijenta.