Operacija štitaste žlezde sa oporavkom od par sati

2022-09-13T12:26:08+02:00

Šta je minimalno invazivna tireoidektomija i po čemu se razlikuje od klasične tireoidektomije?

Osnovna razlika u odnosu na klasičnu tireoidektomiju je u veličini reza na vratu koji je kraći i iznosi oko 2-3 cm, pri čemu je i rez okolnih tkiva i mišića manji. Oporavak od ove operacije je mnogo brži pa pacijenti već posle nekoliko sati mogu da idu kući za razliku od klasične operacije, gde je dužina bolničkog lečenja nekoliko dana. Kod ove metode po pravilu nema postoperativnog drena.

Kada se posle minimalno invazivne tireoidektomije pacijenti mogu vratiti normalnim životnim aktivnostima?

Kako je trauma okolnih tkiva značajno manja, kod ove metode pacijenti se već sutradan nakon operacije mogu vratiti normalnim životnim aktivnostima.

Da li je potrebno previjanje i kada se obavljaju kontrole?

Nakon operacije na mestu reza je flaster, koji se skida posle jednog dana i nije potrebno dalje previjanje. Nema konaca koji se vade i pacijenti mogu normalno da se tuširaju. Hirurška kontrola je dve nedelje nakon operacije.

Da li je učestalost komplikacija manja kod ove metode?

Kod klasične tireoidektomije najčešća komplikacija je povreda nerva koji inerviše glasne žice, uglavnom je prolazna, ali u ređim slučajevima može biti i trajna. Kod minimalno invazivne tireoidektomije učestalost komplikacija je ista ili manja u odnosu na klasičnu operaciju.


CENTAR ZA LEČENJE ŠTITASTE ŽLEZDE

KOMPLETNA DIJAGNOSTIKA I LEČENJE ŠTITASTE ŽLEZDE U POLIKLINICI CONSILIUM
– od laboratorije, TSH, pregleda i ultrazvuka, preko punkcije, kalcitonina, hirurške intervencije i postoperativnog lečenja – Centar vodi prof dr Ljiljana Todorović Đilas.