Oslabljen sluh kod dece – sekretorni otitis

/, ORL članci/Oslabljen sluh kod dece – sekretorni otitis

Oslabljen sluh kod dece – sekretorni otitis

2020-01-08T14:04:59+01:00

Sekretorni otitis media definisan je kao stanje sa sekretom u srednjem uhu, iza intaktne bubne opne, bez simptoma i znakova akutne inflamacije. Predstavlja jedno od najčešćih oboljenja kod dece predškolskog uzrasta. Nije izolovano oboljenje dece, može se javiti i kod odraslih, ali ređe.

Glavni simptom oboljenja je oslabljen sluh, koji odrasli lako detektuju i prijavljuju poremećaj slušanja, a kod dece se manifestuje na način da pojačavaju televizor, ne odgovaraju na poziv roditelja ili okoline, zaostaju sa razvojem govora. U 40 – 50 % slučajeva ni roditelji ni deca ne zapažaju nikakve simptome bolesti.

Lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti često ne prepoznaju ovo oboljenje i ne razlikuju ga od akutnog zapaljenja srednjeg uha, što je donekle i normalno, jer nisu usko specijalizovani za bolesti uha, grla i nosa. Oboljenje je široko rasprostranjeno u dečjem uzrastu. Naučni izvori navode da više od 90% dece do 7. godine prođe sa jednom epizodom sekretornog otitisa.

Ovo stanje pojave sekreta iza bubne opne, može i samo da prođe, spontanim izlivanjem sekreta kroz Eustahijevu tubu i ulaskom vazduha u prostore srednjeg uha, ali u 5-10% ostavlja sekvele: ireverzibilne promene na bubnoj opni i srednjem uhu, dugotrajna nagluvost i zastoj razvoja govora i jezika.

Predstavlja problem i za najrazvijenije zemlje, gde se izdvajaju ogromna sredstva za identifikaciju ovog oboljenja i blagovremeni tretman. Potrebno je podstaći ranu detekciju strukturnih abnormalnosti bubne opne, koje su udružene sa sekretornim otitisom. Najbolji i svakako najefikasniji način je poseta otorinolaringologu, koje će pogledati bubnu opnu pod mikroskopom, načiniti timpanometrijski pregled i sa sigurnošću utvrditi da li se radi o ovom stanju.

Tretman ovog stanja obuhvata praćenje deteta u toku nekoliko meseci sa odgovarajućim tretmanom, a ukoliko ne dođe do odgovora na ovakav vid lečenja, neophodna je kratka hirurška intervencija sa postavljanjem aeracionih cevčica.

Dr Nemanja Pejaković, specijalista otorinolaringolog, Vam može pomoći i dati savet kako da rešite svoje tegobe u Poliklinici Consilium.