Kako prepoznati polne bolesti

2019-03-05T21:22:04+01:00

Piše: Prim dr Jevrosima Ziramov- ginekolog
polne-bolesti

Polne bolesti su bolesti koje se prenose seksualnim kontaktom. Menjala su se vremena i ljudsko ponašanje ali su se uporedo sa ovim promenama menjale i polne bolesti. Na sreću ljudskog roda, ove promene pratilo je i napredovanje medicinske nauke, širila su se saznanja o uzrocima prenošenja i zaštiti od istih.

Uzročnici polnih bolesti mogu da budu: bakterije, virusi, protozoe, gljivice i paraziti. Napretkom medicinske nauke, moguće je uspešno da se bori protiv bakterijskih i infekcija izazvanih protozoama i parazitima dok za sada nema adekvatnog antivirusnog leka ali je jako bitno da se rano dijagnostikuje infekcija i može se postići izlečenje.

Osnovno je da se bolest prenosi polnim kontaktom.
Inkubacija, period od kontakta do pojave oboljenja je različit- od 3-7 dana do nekoliko meseci.

KLINIČKA SLIKA: Simptomi mogu biti lokalni (upala spoljašnjih genitalija, vaginalne sluzokože, grlića materice, unutrašnjih genitalnih organa i udaljenih organa). Bolest je češća kod mlađih osoba, kod osoba polno aktivnijih mada može oboleti i novorođenče (inficira se prolaskom kroz porođajni kanal ili preko mleka od zaražene majke).

Najčešća je upala spoljašnjih genitalija i vagine a ispoljava se pojavom crvenila, peckanja, bolova pri mokrenju, osećaja svraba, pojačanom sekrecijom koja može da bude i neprijatnog mirisa, nelagodnost pri polnom odnosu.

Vrlo su česte pojave herpesa na spoljašnjim genitalnim organima naročito kod mladih devojaka sa smanjenom otpornošću organizma. Tegobe koje nastaju ne mogu nestati naprotiv mogu se širiti na unutrašnje organe zato je neophodno javiti se ginekologu da bi se dobila adekvatna terapija koja je najčešće vrlo uspešna.
Lečenje se sprovodi lokalnom terapijom, uzimanjem lekova per os ili parenteralno a vrlo često je potrebno lečiti oba partnera.

Kod ovih infekcija mora se podvući važnost čestih infekcija izazvanih virusima koji mogu ostaviti teške posledice po zdravlje ako se na vreme ne dijagnostikuju i ne preduzmu odgovarajuće mere tu pre svega mislim na infekcije izazvane uzročnicima AIDSA, Hepatitisa C i infekcija izazvanih HPV-om (humani papiloma virus).

HPV (human papiloma virus) tip 16 i tip 18 se direktno dovode u vezu sa pojavom karcinoma grlića materice. Primećena je u poslednje vreme pojava karcionoma grlića materice kod vrlo mladih devojka čak i ispod 20.godina.

Osnovno je da se leče oba partnera i da se ne krije infekcija od partnera.

Najvažniji je iskren odnos među partnerima, zaštita pri polnom odnosu, mada i upotreba kondoma nije najidealnija zaštita jer postoji mogućnost pucanja kondoma. Jako je bitna higijena polnih organa.

Nelečene infekcije pored tegoba lokalne pririode uzročnici su: pojave hroničnih infekcija, steriliteta, vanmaterične trudnoće, prevremenih porođaja i POJAVE KARCINOMA GRLIĆA MATERICE.
Najbitnije je da se svaka polno aktivna žena redovno javlja na pregled kod ginekologa bar jednom godišnje i češće ako primeti da ima tegobe. Redovnim javljanjem sprečiće se širenje bolesti, dijagnostikovanje iste na vreme i uspešno lečenje.