Pregledi dojki tokom trudnoće i dojenja

/, CZD članci/Pregledi dojki tokom trudnoće i dojenja

Pregledi dojki tokom trudnoće i dojenja

2020-05-21T23:14:10+02:00

Vrlo često nam trudnice i dojilje postavljaju pitanja da li se tokom trudnoće i dojenja mogu raditi pregledi dojki ukoliko se sumnja na neke promene koje ukazuju na karcinom dojke.

Poruka trudnicama i dojiljama je da se svakako obrate specijalisti za pregled ukoliko primete simptome bolesti. Vrlo je važno poslati i poruku lekarima da bez obzira na trudnoću ili laktaciju ne treba podrazumevati da su promene u dojkama normalne i bezopasne, već ih poslati na ultrazvučni pregled kako se ne bi izgubilo dragoceno vreme.

Pregled u ovom periodu se radi manuelnom palpacijom i ultrazvukom. Mamografija ima limitirajuće značenje iz razloga što je povećana gustina tkiva dojke i ne izdvajaju se jasno promene (osim eventualno mikrokalcifikacija), te se rutinski ne sprovodi kod ove grupe žena.

Trudnicama i dojiljama se preporučuje pregled palpacijom i ultrazvukom.

Ukoliko se otkrije karcinom dojke u ovom periodu, terapije koje se mogu sprovesti su hirurške terapije (mastektomija sa disekcijom aksile), dok se poštende operacije i zračna terapija ostavljaju za period nakon porođaja. Hemoterapija se može davati trudnicama nakon prvog trimestra trudnoće isto kao i drugim pacijentima.

Naša iskustva

U prilogu je mamografski snimak karcinoma dojke kod žene u fazi laktacije veličine 5cm koji je na prethodnom pregledu pre 6 meseci okarakterisan kao normalna pojava vezana za laktaciju, a zapravo je bio karcinom.

Nažalost, žene u toku trudnoće i dojenja mogu oboleti od karcinoma dojke. Jedna od 3000 trudnica ima karcinom dojke. Ova cifra je poslednjih godina povećana, između ostalog i zato što se žene u kasnijem životnom dobu odlučuju na trudnoću. U većini slučajeva (78%) se karcinom dijagnostikuje tek nakon porođaja, iako polovina žena ima simptome bolesti u toku trudnoće. Tumori kod ovih žena su najčešće veliki (medijana iznosi oko 3,5cm), sa pozitivnim limfonodusima u aksili (56-83%), estrogen i progesteron negativni u 42% – što su sve faktori lošije prognoze. Karcinom se najčešće prezentuje kao bezbolna čvrsta masa (čvor) u dojci. Iz priloženog se vidi da se te žene moraju obratiti lekaru specijalisti na pregled bez obzira na trudnoću ili dojenje.

dr sci. med. Dragana Đilas
specijalista radiolog

Ukoliko uočite neke od atipičnih promena na dojkama u toku trudnoće i dojenja, možete se obratiti našim stručnjacima u CENTRU ZA LEČENJE DOJKI.