ŠTA BI TREBALO DA ZNATE O MLADEŽIMA?

//ŠTA BI TREBALO DA ZNATE O MLADEŽIMA?

ŠTA BI TREBALO DA ZNATE O MLADEŽIMA?

2019-06-27T10:37:53+01:00

Odavno je poznato da se sa mladežima ne treba igrati. Sve je veći broj ljudi koji se javljaju da bi pregledali mladeže, a često žele i da ih uklone. Mnogi od njih su uplašeni, bilo zbog promena koje su uočili na mladežima, bilo zbog informacija i dezinformacija na internetu ili od strane poznanika i rodbine. Ukoliko i vas zabrinjava neki mladež ili promena na koži, pozivamo vas da posetite Polikliniku Consilium u kojoj radi stručni tim sa velikim iskustvom i stručnim znanjem, na čelu sa dr Marijom Marinković, plastičnim hirurgom.

Šta su zapravo mladeži?

Mladeži, medicinski nazvani melanocitni nevusi, su promene na koži i sluzokoži koje se sastoje od grozdova ćelija koje nose pigment – melanocita. Najčešće se manifestuju u vidu tamno braon promena različitog oblika i veličine, a javljaju se u detinjstvu ili adolescenciji i mogu se lokalizovati na svim delovima tela.

Hormonske promene u trudnoći ili adolescenciji, mogu dovesti do promene u boji mladeža, veličini ili broju.

Većina mladeža podleže ABCDE kriterijumima:

A Asimetrija: jedna polovina mladeža se razlikuje od druge polovine

B Ivice: nareckane, iregularne ivice

C Boja: neujednačena boja mladeža, promene u boji mladeža

D Dijametar: mladeži veći od 6mm

E Evolucija: mladeži koji se menjaju u veličini, obliku, boji

Kada se obratiti lekaru?

Ako je mladež počeo da vas:

  • Boli, svrbi, ili peče;
  • Gnoji ili krvari;
  • Ponovno se pojavljuje na mestu sa koga je uklonjen;
  • Pojavio se nakon 30. godine starosti;
  • Menja boju (gubi boju ili postaje tamniji).

Prevencija i lečenje

Ukoliko ste iz bilo kog razloga zabrinuti u vezi sa nekim mladežom ili drugom promenom na koži za koju niste sigurni šta je, najbolje je obratiti se dermatologu. Nakon kliničkog pregleda, dermatolog će uraditi dermoskopski pregled mladeža, nakon čega će vam biti preporučeno da li mladež treba ukloniti ili ne.

Šta je dermoskopija?

Pregled mladeža ili dermoskopija je jednostavna i neinvazivna, brzo izvodljiva i veoma korisna metoda pomoću koje je moguće postaviti pouzdaniju dijagnozu pigmentnih lezija ili mladeža, a posebno razlikovati melanom od drugih benignih pigmentnih promena na koži.

Tokom dermoskopije koristi se aparat dermoskop koji ima odgovarajući optički sistem sočiva i izvor polarizovane svetlosti. Klinička pouzdanost dijagnostifikovanja melanoma „golim okom“ procenjena je na 65%, a dermoskopski pregled mladeža značajno popravlja ovu pouzdanost na 90 %. Ovaj pregled pigmentnih promena bez sumnje zauzima sve značajnije mesto u ranom otkrivanju melanoma. Takođe, ovom metodom moguće je i rano otkrivanje drugih tumora kože.

Treba li mladež da se ukloni?

Svaki mladež može da se ukloni ukoliko smeta, zbog mesta gde se nalazi ili iz estetskih razloga. Bitno je samo da intervenciju uradi dermatolog ili hirurg i da se uklonjeni mladež pošalje na patohistološku analizu.

Kako izgleda procedura uklanjanja mladeža?

Uklanjanje mladeža obavlja se u lokalnoj anesteziji, traje do 20 minuta i praćeno je blagom neprijatnošću tokom prvog dana od intervencije. Konci se uklanjaju posle 7 do 14 dana, u zavisnosti od mesta sa kog je mladež uklonjen. Ukoliko se mladež izmenio i postao melanom, intervencija se obavlja u opštoj anesteziji, a odstranjuje se cela debljina kože na mestu postojeće promene, kao i masno tkivo ispod kože, sve do fascije mišića. Uzorak se obavezno u potpunosti šalje na patohistološku analizu.

Šta je patohistološka analiza?

Patohistološka analiza mladeža je posmatranje uklonjenog mladeža pod mikroskopom i utvrđivanje da li se u mladežu nalaze maligne ćelije i ako se nalaze, do koje dubine kože su se proširile.

Kako zaštititi mladeže od sunca?

Mladeži se štite od UV zračenja, kao i ostala koža. Treba izbegavati da se izgori na suncu i treba koristiti zaštitne kreme i sklanjati se sa sunca, kada je najjače. Posebno je potrebno obratiti pažnju na zaštitu kože male dece. Degenerativne promene na koži, pa i maligni tumori koji se javljaju u poznim godinama, često su posledica preteranog izlaganja suncu u detinjstvu i ranoj mladosti.