Tromb, tromboza i trombofilija, kako nastaju i kada se testirati

/, Interna medicina/Tromb, tromboza i trombofilija, kako nastaju i kada se testirati

Tromb, tromboza i trombofilija, kako nastaju i kada se testirati

2020-01-20T17:13:33+01:00

Piše: dr Bojan Žeravica, hematolog

Trombofilija nije bolest, već predstavlja stanje povećane sklonosti za nastanak tromboze (krvnog ugruška) u cirkulaciji. Prekomerno zgrušavanje krvi i začepljenje krvnih sudova, može pogoditi i arterije i vene, mada češće pogađa vene.

Različiti faktori rizika mogu doprineti povećanoj sklonosti organizma za nastanak tromboze. Oni mogu biti urođeni i stečeni. Urođeni faktori su posledica genetskih mutacija, dok stečeni nastaju tokom života.
Većina osoba kod kojih je trombofilija dijagnostikovana, nemaju nikakvih zdravstvenih problema, a za nastanak tromboze i formiranje krvnog ugruška, potrebno je da se udruži više faktora rizika. Najčešći faktori rizika za razvoj tromboze su godine starosti, hipertenzija (povišen krvni pritisak), pušenje, šećerna bolest, povećane vrednosti holesterola, gojaznost i smanjena fizička aktivnost, kao i urođeni i stečeni nedostaci prirodnih antikoalgulanasa, kao što su: antitrombin, protein C i protein S. Povišen nivo homocisteina i nedostatka folne kiseline i njenih soli (folata), takođe su faktori rizika za nastanak tromboze.

Trombofilje kod trudnica – za vreme trudnoće dolazi do fizioloških promena u faktorima koagulacije, koji mogu povećati sklonost organizma ka zgrušavanju krvi. Ukoliko trudnica ili neko od članova njene porodice ima trombofiliju, o tome bi, već na prvom prenatalnom pregledu, trebalo da obavesti svog lekara.
Usled dokazane povezanosti trombofilije sa ponavljajućim spontanim pobačajima, danas je opšte prihvaćeno da sve trudnice treba da se testiraju na više vrsta urođenih i stečenih trombofilija.

Genske mutacije – doprinose nastanku i razvoju tromboze, a nasleđuju se autozomno-dominantno, što znači da ukoliko je jedan od roditelja nosilac nekog oblika mutacije, verovatnoća da istu prenese na potomstvo iznosi 50%. Kada se kod pacijenata dokaže urođena trombofilija, poželjno je ispitati njhovu decu i roditelje, kako bi se, ukoliko su nasledili mutaciju, adekvatno zaštitili od razvoja tromboze.

Simptomi venske tromboze:

  • Bol i otok u nogama
  • Otežano disanje
  • Bol u grudima
  • Jake glavobolje
  • Stomačni problemi

Simptomi arterijske tromboze:

  • Ponovljeni pobačaj/fetalna smrt
  • Moždani udar u relativno mladom dobu
  • Srčani udar
  • Problemi u trudnoći poput preeklampsija

Pacijenti koje treba testirati na trombofiliju

Testiraju se pacijenti ukoliko je kod njih prisutan jedan ili više sledećih kriterijuma:

– Pozitivna porodična anamneza
– Rekurentne idiopatske tromboze
– Tromboze u mlađem životnom dobu (<40 godina)
– Tromboze nakon trivijalnih komplikacija
– Udruženost tromboze i spontanih pobačaja
– Tromboze neobičnih lokalizacija
– Kumarinom indukovana nekroza kože

Takođe, savremeni pristup prevencije podrazumeva ispitivanje svih pacijenta koji razvijaju venske tromboze, a koje nisu posledica maligniteta, velikih hirurških intervencija, trudnoće, porođaja i dugotrajne imobilizacije, bez obzira na godine. Prisustvo jasno definisanih trombofilija otkriva se u skoro 60% svih venskih tromboza.

Za sve probleme koje se tiču krvi, možete se obratiti našem dr Bojanu Žeravici, hematologu.
Izuzetan stručnjak prvenstveno za hematološke bolesti (anemija, leukopenija, trombocitopenija, eritrocitza, leukocitoza, trombocitoza, trombofilija), ali i za šećerne bolesti, uključujući i insulinsku terapiju, zatim za povišene masnoće, povišene telesne težine, oboljenja štitaste žlezde, uključujući i ultrazvuk štitaste žlezde, kao i za hipertenziju, uključujući i holter krvnog pritiska. Bogato iskustvo stekao je radom u Kliničkom Centru Vojvodine – Klinika za hematologiju i u Domu Zdravlja Novi Sad.