Podmlađivanje krvnom plazmom

2019-03-05T22:27:26+01:00

 

Dr Aleksandra Ćirić, anesteziolog

Piše: Spec.dr med. Aleksandra Ćirić, specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije

Procesom starenja koža gubi svoju elastičnost, sjaj i volumen. Kako naše telo ima moć da regeneriše tkivo na svim delovima kože pomoću matičnih ćelija koe to rade svaki dan, došlo se do rešenja da se u kožu ubrizga sopstvena krvna plazma tehnikom mezoterapije. Takva metoda naziva se PRP – platelet rich plasma tretman.

Primena sopstvene krvi u svrhu lečenja u medicini, pozanta je već 100 godina, a više od 30 godina krvna plazma bogata trombocitima se sa uspehom i preporukama koristi u procesima bržeg zarastanja tkiva, posebno u ortopediji i kardiologiji. Od 2005. godine PRP plazma tretman se koristi i u estetskoj dermatatologiji. Sopstveni faktori rasta stimulišu obnavljanje volumena istanjene kože. Ćelije potpomažu nastanku novog kolagena  i krvnih sudova, obnavljanje oštećene kože i brišu znakove starenja.

Kako se radi PRP treman?

Sama procedura izvodi se tako što se prilikom dolaska pacijenta izvadi njegova sopstvena krv. Tako dobijena krv se stavlja u poseban aparat i pomoću centrifugalne sile se u potpunosti odvoje crvena krvna zrnca od seruma. Posebno namenjeni kitovi za ovu proceduru koji se dodaju sadrže gel sa aktivnom supstancom koja aktivira trombocite da otpuštaju faktore rasta a eritrocitima ne dozvoljava da se nadju u serumu. Nakon toga, kapi dobijenog seruma se aplikuju u kožu na tretiranoj površini tehnikom mezoterapije. Aplikovani trombociti otpuštaju faktore rasta tokom 7 do 10 dana od uradjenog tretmana. Prvi rezultati PRP tretmana mogu se očekivati nakon mesec dana od obavljenog tretmana.

PRP TRETMAN JE PREPORUČEN KOD:

  •  Smanjenja bora (smanjenja linija između obrva, bora oko očiju, nazolabijalnih bora ,bora oko usana)
  •  tretiranja ožiljaka od akni
  •  podmlađivanja kože na šakama i ostalim delovima tela
  •  liftinga lica
  •  stimulacije rasta kose
  •  korekcije podočnjka i kesica ispod očiju

KOLIKO PRP TRETMANA SE PREPORUČUJE?

Preporučuje se do 3 PRP tretmana godišnje sa najmanjim vremenskim periodom izmedju tretmana od 4 do 6 nedelja. Broj tretmana nije ograničen obzirom da se koristi sopstveni krvni serum.

KADA SE VIDE PRVI REZULTATI TRETMANA?

Prvi rezultati se vide nakon 30 dana, a u narednom periodu se efekti sve izraženiji, taka do je efekat vidljiviji sve više.

KOLIKO JE POTREBNO TRETMANA?

Najbolje je uraditi seriju od tri tretmana, u razmaku od po mesec dana. Za održavanje je potrebno kasnije raditi jedan tretman na godinu dana, ukoliko ne želite opet uraditi seriju.

KOLIKO TRAJU EFEKTI?

U zavisnosti od kvaliteta kože  efekti traju oko 18 meseci. Naravno, to zavisi i od Vaših životnih navika, oštećenja kože.

DA LI OVAJ TRETMAN IMA NEŽELJENE EFEKTE?

Tokom procedure može se pojaviti modrica prečnika do 3mm, a izuzev toga ne postoji nikakva mogućnost razvijanja alergijske reakcije jer se koristi sastavni deo sopstvene krvi.

KOLIKO TRAJE OPORAVAK?

Nakon PRP-a, može doći do crvenila kože, manjih otoka i modrica koje su prolazne ( nekoiliko dana ).  Većina klijenata se odmah vrati svojim aktivnostima.
U Poliklinici „Consilium“ ova metoda se kombinuje sa upotrebom dermapena za precizniju aplikaciju seruma uz mogućnost analgosedacije.