Pripremite dete za prolećnu sezonu alergije

Od marta kreću sezonske inhalatorne alergije zbog prolećnog cvetanja, tako da je period do tada izuzetno važan za alergotestiranje, kada organizam nije izložen alergenima, kao i eventualnoj preventivnoj terapiji, koja će značajno olakšati detetu period tokom izloženosti alergenima. Pozivamo vas da za vaše dete zakažete alergotestiranje i pregled alergologa.

Alergija je bolest savremenog sveta, a posebno su u porastu sezonske alergije na polene – trave, stabla, korove (korov ambrozije je najagresivniji). Astma je hronično zapaljensko oboljenje disajnih puteva. Alergija ima značajnu ulogu u nastanku astme i najčešće počinje da se klinički manifestuje u ranom detinjstvu. Shodno tome neophodno je prepoznati i otkriti prave okidače za nastanak ove bolesti. Genetska predispozicija je od ključnog značaja. Kada oba roditelja pate od alergijskih oboljenja, njihova deca imaju šansu da imaju isti problem u 80% slučajeva. Rana intervencija ima ključni značaj u daljem toku i prognozi. Pravovremeno uvođenje preventivne terapije predstavlja pravi put za sprečavanje nastanka teških formi astme u kasnijem životnom dobu.

 

Alergijska kijavica i alergijski konjuktivitis su stanja koja značajno doprinose razvoju i pogoršanju astme. Nos je početak disajnog puta te alergijska kijavica može da dovede do pogoršanja jer se zapravo radi o udruženim bolestima jednog disajnog puta.

 

Alergološko testiranje (kožni prick test) na standardne inhalatorne i nutritivne alergene predstavlja zlatni standard u dijagnostici, njime se brzo i lako dolazi do prave dijagnoze i kod dece i kod odraslih, a pregled alergologa je neophodan da bi se odredila pravovremena i adekvatna terapija. Testiranje se izvodi na koži unutrašnjih strana podlaktice, bezbolno je i bezbedno pri čemu se rezultat testiranja
dobija nakon 20 min.

 

Pregled alergologa i kliničkog imunologa obuhvata:
– detaljno uzimanje alergološke anamneze
– fizikalni pregled
– alergološko testiranje (prema indikacijama)
– dodatni laboratorijski testovi po preporuci alergologa
– ispitivanje plućne funkcije kod dece od 6-te godine života (zbog adekvatne saradnje pri izvođenju)
Ukoliko se rano pristupi postavljanju prave dijagnoze i kod dece i odraslih mogu se uspešno kontrolisati i lečiti. To je posebno važno za dečji uzrast jer se disajni putevi intenzivno razvijaju do ulaska u adolescentno doba i do završetka rasta deteta. Ukoliko se završi rast i konstatuje poremećaj plućne funkcije zbog neadekvatne dijagnostike i nepravovremeno uvedene preventivne terapije, kvalitet života kod ovih mladih pacijenata je bitno narušen.

 

Danas postoje veoma dobre mogućnosti da pravovremeno intervenišemo i da adekvatno kontrološemo zapaljenski proces u disajnim putevima poštujući pri tome protokole koje je preporučila na globalnom novou praksa u alergologiji.

 

Piše: Prim. dr Jelena Tomić
pedijatar, alergolog, klinički imunolog u Poliklinici Consilium

Dr Tomić radi na odeljenju Pedijatrije u Poliklinici Consilium. Radila je na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Bila dugogodišnji načelnik službe za alergologiju, kliničku imunologiju, kardiologiju i dečju dermatologiju. Objavila brojne radove u časopisima na stručnim sastancima iz oblasti alergologije i kliničke imunologije i stekla zvanje primarijus.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *