10% popusta na alegotestiranje (april)

//10% popusta na alegotestiranje (april)

10% popusta na alegotestiranje (april)

2022-04-02T16:05:11+02:00

Od 4. do 16. aprila 2022, alergotestiranje možete obaviti sa 10% popusta. Testiranje obavlja Prim. dr Jelena Tomić, pedijatar, alergolog, klinički imunolog u Poliklinici Consilium.

Alergija je bolest savremenog sveta, a posebno su u porastu sezonske alergije na polene – trave, stabla, korove (korov ambrozije je najagresivniji). Astma je hronično zapaljensko oboljenje disajnih puteva. Alergija ima značajnu ulogu u nastanku astme i najčešće počinje da se klinički manifestuje u ranom detinjstvu. Shodno tome neophodno je prepoznati i otkriti prave okidače za nastanak ove bolesti. Genetska predispozicija je od ključnog značaja. Kada oba roditelja pate od alergijskih oboljenja, njihova deca imaju šansu da imaju isti problem u 80% slučajeva. Rana intervencija ima ključni značaj u daljem toku i prognozi. Pravovremeno uvođenje preventivne terapije predstavlja pravi put za sprečavanje nastanka teških formi astme u kasnijem životnom dobu.

Alergološko testiranje (kožni prick test) na standardne inhalatorne i nutritivne alergene predstavlja zlatni standard u dijagnostici, njime se brzo i lako dolazi do prave dijagnoze i kod dece i kod odraslih, a pregled alergologa je neophodan da bi se odredila pravovremena i adekvatna terapija. Testiranje se izvodi na koži unutrašnjih strana podlaktice, bezbolno je i bezbedno pri čemu se rezultat testiranja
dobija nakon 20 min.