10% popusta na sportski pregled (jan, feb)

//10% popusta na sportski pregled (jan, feb)

10% popusta na sportski pregled (jan, feb)

2024-01-23T15:41:11+01:00

Iskoristite 10% popusta na sportski pregled od 23.01. do 23.02.2024, bilo da imate povredu ili želite da poboljšate svoje sportske performanse.

Pregled obavlja dr Nemanja Mirnić, lekar sportske medicine.

Sportski pregledi za decu

Bez obzira kojim se sportom vaše dete bavi, važno je da znate da su (individualni ili grupni) sportski pregledi sastavni deo detetovog sportskog života. Nije dovoljno baviti se sportom da bi dete bilo zdravo, nego na pravilan način pratiti razvoj i rast deteta, kao i njegovo kompletno zdravstveno stanje. Samo ako je zdravstveni aspekt u svakom trenutku dobar, onda sport podstiče zdravlje. Upravo zbog toga se kontinuirano nadzire njihovo zdravstveno stanje, kao i pravilan rast i razvoj kroz sportske preglede.

Sportski pregledi za adolescente

Adolescencija je naročito osetljiv period zbog intenzivnih promena u organizmu i zato je važno pratiti sve promene, da ne bi kojim slučajem sport uticao na razvoj nepravilnosti. Takođe tokom bavljenja sportom učestalost povreda je češća, a može da dođe i do manjih povreda, koje se ne primećuju lako i kasnije kroz život mogu da stvaraju velike probleme. Uz pomoć pravovremenih pregleda, svaka najmanja promena se lako uoči i na vreme sanira.

Sportski pregledi za odrasle sportiste i rekreativce

Poslednjih godina svedoci smo tragičnih događaja na sportskim terenima. Tragedije se javljaju i tokom rekreativnog bavljenja sportom, a nažalost i na dečijim igralištima. Najčešće se ovi tragični događaji definišu kao iznenadna srčana smrt.

Najčešći uzroci iznenadne srčane smrti su:

  • kod strarijih od 35 godina – ateroskleroza koronarnih krvnih sudova – infarkt,
  • kod mlađih od 35 godina – nasledni poremećaji koji uzrokuju električnu nestabilnost i smrtonosne aritmije.

Sve osobe koje učestvuju u nekom obliku redovne fizičke aktivnosti trebalo bi da se podvrgnu pregledu. Za aktivne sportiste je to predviđeno i zakonom (Zakon o sportu, član 17, stav 3) i Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti sportista za obavljanje sportskih aktivnosti i učestvovanje na sportskim takmičenjima iz 2012. godine (“Službeni glasnik RS”, br. 15/2012). Pravilnik definiše obim pregleda, učestalost i lica koja su kvalifikovana da izvrše pregled. Pregled bi trebalo da izvrši
lekar specijalista medicine sporta, svakih 6 meseci. Pregled treba da obuhvati anamnezu, antropomerijska merenja, fizikalni pregled, analizu EKG-a i tumačenje laboratorijskin analiza krvi i mokraće. U slučaju da se uoče određeni poremećaji, indikuju se dodatni pregledi (najčešće kardiološki).

Nažalost, u praksi se često primećuje da se sportisti ne pregledaju, da preglede vrše lica koja za to nisu kvalifikovana, da se pregledi obavljaju u neadekvatnim uslovima, kao i da pregledi ne ispunjavaju zakonski obim.