Pripremite dete za prolećnu sezonu alergije

2019-11-14T12:26:59+01:00

 

Piše: Prim. dr Jelena Tomić
pedijatar, alergolog, klinički imunolog u Poliklinici Consilium
Dr Tomić radi na odeljenju Pedijatrije u Poliklinici Consilium. Radila je na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Bila dugogodišnji načelnik službe za alergologiju, kliničku imunologiju, kardiologiju i dečju dermatologiju. Objavila brojne radove u časopisima na stručnim sastancima iz oblasti alergologije i kliničke imunologije i stekla zvanje primarijus.

Od marta kreću sezonske inhalatorne alergije zbog prolećnog cvetanja, tako da je period do tada izuzetno važan za alergotestiranje, kada organizam nije izložen alergenima, kao i eventualnoj preventivnoj terapiji, koja će značajno olakšati detetu period tokom izloženosti alergenima. Pozivamo vas da za vaše dete zakažete alergotestiranje i pregled alergologa.


Alergija je bolest savremenog sveta, a posebno su u porastu sezonske alergije na polene – trave, stabla, korove (korov ambrozije je najagresivniji). Astma je hronično zapaljensko oboljenje disajnih puteva. Alergija ima značajnu ulogu u nastanku astme i najčešće počinje da se klinički manifestuje u ranom detinjstvu. Shodno tome neophodno je prepoznati i otkriti prave okidače za nastanak ove bolesti. Genetska predispozicija je od ključnog značaja. Kada oba roditelja pate od alergijskih oboljenja, njihova deca imaju šansu da imaju isti problem u 80% slučajeva. Rana intervencija ima ključni značaj u daljem toku i prognozi. Pravovremeno uvođenje preventivne terapije predstavlja pravi put za sprečavanje nastanka teških formi astme u kasnijem životnom dobu.

Alergijska kijavica i alergijski konjuktivitis su stanja koja značajno doprinose razvoju i pogoršanju astme. Nos je početak disajnog puta te alergijska kijavica može da dovede do pogoršanja jer se zapravo radi o udruženim bolestima jednog disajnog puta.

Alergološko testiranje (kožni prick test) na standardne inhalatorne i nutritivne alergene predstavlja zlatni standard u dijagnostici, njime se brzo i lako dolazi do prave dijagnoze i kod dece i kod odraslih, a pregled alergologa je neophodan da bi se odredila pravovremena i adekvatna terapija. Testiranje se izvodi na koži unutrašnjih strana podlaktice, bezbolno je i bezbedno pri čemu se rezultat testiranja
dobija nakon 20 min.

Pregled alergologa i kliničkog imunologa obuhvata:
– detaljno uzimanje alergološke anamneze
– fizikalni pregled
– alergološko testiranje (prema indikacijama)
– dodatni laboratorijski testovi po preporuci alergologa
– ispitivanje plućne funkcije kod dece od 6-te godine života (zbog adekvatne saradnje pri izvođenju)

Ukoliko se rano pristupi postavljanju prave dijagnoze i kod dece i odraslih mogu se uspešno kontrolisati i lečiti. To je posebno važno za dečji uzrast jer se disajni putevi intenzivno razvijaju do ulaska u adolescentno doba i do završetka rasta deteta. Ukoliko se završi rast i konstatuje poremećaj plućne funkcije zbog neadekvatne dijagnostike i nepravovremeno uvedene preventivne terapije, kvalitet života kod ovih mladih pacijenata je bitno narušen.

Danas postoje veoma dobre mogućnosti da pravovremeno intervenišemo i da adekvatno kontrološemo zapaljenski proces u disajnim putevima poštujući pri tome protokole koje je preporučila na globalnom novou praksa u alergologiji.